Εσείς, που θα κατατάσσατε τον εαυτό σας στην κατηγορία των αισιόδοξων ή στην κατηγορία των απαισιόδoξων; Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι αυτοί που παρά τα εμπόδια στην ζωή τους αισθάνονται ότι θα τα καταφέρουν.
Είναι οι άνθρωποι που αντλούν μια εσωτερική δύναμη ασχέτως των εξωτερικών συνθηκών. Φαίνεται ότι υπάρχει μια συναισθηματική προδιάθεση στον καθένα από μας προς την αισιόδοξη ή την απαισιόδοξη στάση ζωής, που όμως ίσως να ενδέχεται κάποιας αλλαγής αν το άτομο πραγματικά προσπαθήσει.
Γενικά, τα αισιόδοξα άτομα είναι πιο υγιή, νοιώθουν να έχουν περισσότερες επιτυχίες σε όλους τους τομείς, έχουν περισσότερη ελπίδα, καταφέρνουν
Ο βαθμός απαισιοδοξίας ή αισιοδοξίας επηρεάζει την νοητική, συναισθηματική, και πνευματική κατάσταση του ατόμου. Ορίζει τη ματιά που θα έχει ως προς τα γεγονότα, τι είδους σχέσεις θα κάνει, πόσο δημιουργικό θα είναι. Οι αισιόδοξοι γελούν περισσότερο, απογοητεύονται λιγότερο, τολμούν και παίρνουν ρίσκα, είναι πιο επιτυχημένοι, έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, την φύση, τα ζώα. Η αισιοδοξία είναι μια συναισθηματικά ευφυής στάση μας λέει ο D. Coleman στο βιβλίο του Συναισθηματική Νοημοσύνη. Η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά, είναι μια δύναμη που βοηθάει το άτομο να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες που απελευθερώθηκαν από το κουτί της Πανδώρας.
Πως γίνεται κάποιος αισιόδοξος; Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Γενικά, η κύρια τάση του ανθρώπου είναι αισιόδοξη. Οι πρόγονοι μας περνούν πληροφορίες που φυσικά αργότερα το περιβάλλον μας διαμορφώνει και ενδυναμώνει. Οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους στον μεγαλύτερο βαθμό, ιδανικά θα έπρεπε να δίνουν τα απαραίτητα εφόδια και να τα εξοπλίζουν με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, χαρά, αγάπη, ενθουσιασμό, περιέργεια, ενδιαφέρον για τη ζωή.
Η ψυχική υγεία των γονιών φυσικά επηρεάζει τα παιδιά τους και οι έρευνες δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι γονείς καλλιεργούν στα παιδιά τους αισιοδοξία. Αν λοιπόν κάποιος σκέφτεται να μυηθεί στον ευφυή κόσμο της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν έχει παρά να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγής σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Νόρα Κοντοστεργίου
MSc.Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή: Καλά Νέα