Για να μπορείτε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ή να φορτώνει στον browser σας η σελίδα του Youtube, δεν αρκεί να έχετε ένα υπολογιστή να λειτουργεί. Όλα αυτά τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε, φτάνουν στον προορισμό τους εξαιτίας της υποδομής του διαδικτύου, εξαιτίας των υποθαλάσσιων καλωδίων που έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο. Η Telegeography, έδωσε στη δημοσιότητα ένα διαδραστικό χάρτη, ενημερωμένο, που αποτυπώνει τις διαδρομές αυτών των καλωδίων που βρίσκονται σε λειτουργία τώρα, αλλά και άλλων 22 που θα εγκατασταθούν μέχρι το 2015.
Κάνοντας «zoom», στον χάρτη αυτό, θα μπορέσετε να δείτε και τις τοποθεσίες που καταλήγουν τα καλώδια αυτά, κι ίσως έτσι μπορέσετε να εντοπίσετε τα πλέον ενδιαφέροντα γεωγραφικά σημεία απ’ όπου ξεκινούν και καταλήγουν οι «αρτηρίες» του παγκόσμιου διαδικτύου. Θα δείτε παραδείγματος χάριν γιατί είναι σημαντικά ταΧανιά, η Αθήνα ή η Κύπρος για το διαδίκτυο, ή θα εξηγήσετε με το μυαλό σας, γιατί η Βρετανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας έχει αναπτύξει τόσο πολύ την τέχνη της παρακολούθησης του Internet traffic: δείτε στον χάρτη πόσα από τα υποθαλάσσια καλώδια καταλήγουν στη Βρετανία.
Ο χάρτης που έφτιαξε η εταιρεία αναλυτών Telegeography, δεν περιλαμβάνει ένα καλώδιο, η καταπόντιση και διαδρομή του οποίου θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη. Θα είναι το AAE-1 (Asia Africa Europe 1) το οποίο θα διατρέχει από την Νοτιοανατολική Ασία, μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική, μέσω της Μέσης Ανατολής και στο δίκτυο αυτό θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Unicom από την Κίνα, η PCCW, η Etisalat και η Ooredoo. Το AAE-1 αναμένεται να λειτουργήσει το 2016.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργούν τα υποθαλάσσια καλώδια που «συνδέουν» τον κόσμο στο διαδίκτυο, κάντε κλικ εδώ.