Σύνταγμα μέσω Internet στην Ισλανδία

Σύνταγμα μέσω Internet στην Ισλανδία


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Η ευρεία διάδοση των social media αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα που δύσκολα επιδέχεται αμφισβήτηση. Θα μπορούσατε όμως ποτέ να φανταστείτε ότι μία χώρα θα χρησιμοποιούσε το Facebook, το Twitter και το YouTube προκειμένου να καταστήσει τον λαό της κοινωνό ενός καινούργιου συντάγματος;

Ο λόγος είναι για την Ισλανδία, την χώρα που συνέρχεται αργά αλλά σταθερά από την οικονομική κρίση που οδήγησε τις τράπεζες και την κυβέρνησή της σε κατάρρευσή. Σύμφωνα με τον Thorvaldur Gylfason, μέλος του ισλανδικού συνταγματικού συμβουλίου:  “αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σύνταγμα γράφεται κατά βάση στο Διαδίκτυο. Ο κόσμος βλέπει το σύνταγμα να διαμορφώνεται μπροστά στα ίδια του τα μάτια. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που συνέβαινε παλιότερα που οι δημιουργοί του συντάγματος προτιμούσαν να απομονώνονται σε απροσπέλαστες τοποθεσίες.

Το υπάρχον σύνταγμα της Ισλανδίας ανάγεται στην χρονιά αυτονόμησης της χώρας από την Δανία το 1944, οπότε και υιοθετήθηκε το δανέζικο σύνταγμα με μικρές προσαρμογές όπως η αντικατάσταση της λέξης “βασιλιάς” από την λέξη “πρόεδρος“.
Για την δημιουργία του νέου συντάγματος, το Συμβούλιο τοποθετεί κάθε εβδομάδα τα προσχέδια των προτάσεων στο site του από τότε που ξεκίνησε το πρότζεκτ τον περασμένο Απρίλη . Το κοινό μπορεί να σχολιάσει κάτω από αυτά ή να συμμετάσχει σε μια συζήτηση στην σελίδα του Συμβουλίου στο Facebook.
Το Συμβούλιο έχει επίσης έναν λογαριασμό στο Twitter και μια σελίδα στο YouTube όπου τοποθετούνται τακτικά συνεντεύξεις των μελών του. Επίσης υπάρχει και ένας λογαριασμός Flickr που περιέχει φωτογραφίες των 25 μελών του. Όλα αυτά στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες.
Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι ανοικτές στο κοινό και διοχετεύονται live στο site του Συμβουλίου και στο Facebook. Σημειώνεται ότι το τελευταίο έχει περισσότερα από 1,300 likes σε μία χώρα 320,000 ανθρώπων.

Το crowdsourcing, όπως αποκαλείται, αποτελεί συνέχεια ενός εθνικού φόρουμ που έλαβε χώρα το περασμένο χρόνο και στο οποίο 950 τυχαία επιλεγμένα άτομα αφιέρωσαν μία μέρα σε συζήτηση για το Σύνταγμα. Το νέο Σύνταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του Ιούλη και θα τεθεί σε δημοψήφισμα χωρίς αλλαγές από την Βουλή – επομένως θα πρόκειται για ένα γνήσιο έγγραφο που θα προέρχεται από τον λαό και θα απευθύνεται σε αυτόν.
Δεδομένου της πρόθεσης έκθεσης του νέου συντάγματος σε δημοψήφισμα, ο Gylfason είπε ότι η ιδέα ήταν να συμμετάσχει ο κόσμος από την αρχή και όχι μόνο στο τέλος της διαδικασίας. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν το όχημα της υλοποίησης της ιδέας αυτής σε μία χώρα που κατατάσσεται μεταξύ των πιο δικτυωμένων στον κόσμο με τα 2/3 του λαού της να έχουν λογαριασμό στο Facebook.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο Gylfason ανέφερε επίσης ότι εξεπλάγη ευχάριστα από το επίπεδο της συζήτησης: “Υπήρξε καλή πρόθεση για αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Το κοινό συνεισέφερε πολύ στην διαδικασία. Τα σχόλια βοήθησαν πολύ και προσέθεσαν θετικά στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο Gylfason, που είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε επίσης ότι το σχέδιο νόμου θα μεριμνά για τον έλεγχο και την ευθύνη του κοινοβουλίου και για τον διαχωρισμό των εξουσιών ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη επανάληψη της οικονομικής κρίσης. Θα εμπεριέχει επίσης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών και στον διορισμό των δικαστών.

Πηγή: http://center24.blogspot.com/2011/06/internet.html#ixzz1Pnwf1zip

.-
0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x