Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης

Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης


0 0 ψήφοι
Article Rating

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης.
Με αφορμή το τραγούδι του Σεικίλου.

Στις 24-1-2010, το σύνολο αρχαιοελληνικών οργάνων ΛύρΑυλος του Παναγιώτη Στέφου, θα πραγματοποιήσει  συναυλία – διάλεξη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Μουσείου της Κοπεγχάγης ερμηνεύοντας αρχαιοελληνικά σωζόμενα μουσικά κομμάτια αλλά και επιλεγμένα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κοπεγχάγη και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας << Grand Charity of Greece >>.

Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης

Στα παραδοσιακά κομμάτια θα συμπράξει το χορευτικό τμήμα του Ελληνοδανικού πολιτιστικού συλλόγου << Αργοναύτες>> που εδρεύει στην Κοπεγχάγη ( πρόεδρος του συλλόγου από το 1993 ο δάσκαλος ελληνικού χορού Βασίλειος Στεφάνου ο οποίος είναι και η ψυχή της όλης  διοργάνωσης ).  Σε μια προσπάθεια να έρθουν οι κάτοικοι του εξωτερικού σε επαφή με την αρχαία ελληνική μουσική και να προβληθεί η ελληνική κουλτούρα και παράδοση, η εκδήλωση θα επαναληφθεί  και σε 2 σχολεία της Κοπεγχάγης.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης φυλάσσεται η στήλη του Σεικίλου που είναι το πληρέστερο μουσικό κομμάτι της αρχαιότητος, από τα 60-65 που έχουν ανακαλυφθεί  μέχρι  σήμερα.   

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό κίονα που χρονολογείται στον 2ο μΧ αιώνα. Το ποίημα που διασώζεται χαραγμένο πάνω σε αυτό, σχολιάζει το νόημα της ζωής, εγκωμιάζοντας ειδικότερα την ευζωία.

Οσον ζής φαίνου,
Μηδέν όλως σύ λυπού
Προς ολίγον εστί το ζήν
Το τέλος ο χρόνος απαιτεί

« Όσο ζεις να χαίρεσαι, να λάμπεις,
Kαθόλου μη λυπάσαι,
Η ζωή είναι σύντομη,
O χρόνος οδηγεί στο τέλος. »

Συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης

Πρόκειται για  μια σύνθεση πάρα πολύ μικρή, απλά ενδεικτική της Αρχαίας Ελληνικής ς. Η μοναδικότητά της ωστόσο την καθιστά πολύτιμη.

Επίσης το κοινό θα ακούσει ζωντανά  μια σειρά από 20 ανακατασκευασμένα πλήρως λειτουργικά όργανα (κατασκευασμένα από τον Π. Στέφο ) όπως : λύρα, βάρβιτο, κίθαρι, άρπα, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλο, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, άσκαυλο, (τσαμπούνα), ζουρνά, σαντούρι, κέρας, σάλπιγγα, το Πυθαγόρειο μονόχορδο  κ.α.  

Είναι ευκαιρία για εμάς να δείξουμε για μία ακόμα φορά ότι η μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, (η οποία έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως μια από τις μεγάλες σελίδες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας και απόλυτα ισάξια με τις άλλες κορυφαίες δημιουργίες του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού), λειτούργησε ως μία «δεξαμενή» από την οποία η της Ευρώπης άντλησε στοιχεία, από το ίδιο της το «πνεύμα» έως και τη θεματολογία της.

Ευχαριστώ

Παναγιώτης Στέφος
Παναγιώτης Στέφος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου ΛύρΑυλος
Τηλ.210-5022602 κιν.6976788841

Τα μέλη του «ΛύρΑυλου»

Μιχάλης Στέφος : τραγούδι, κρουστά, κογχύλια.
Χριστίνα Σιάκη : λύρα, πανδουρίς, βιολί.
Όλγα Στέφου : λύρα, βάρβιτος, σαντούρι.   
Παναγιώτης Στέφος : αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς.

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x