Μοναδικό επιστημονικό υλικό εκατοντάδων χειρογράφων του παγκόσμιας φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τα αρχεία της Ακαδημίας του Μονάχου.
«Ο Κων.Καραθεοδωρής είναι για την Ελλάδα ό,τι ο Αϊνστάιν για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ όμως διδάσκεται το έργο του Αϊνστάιν ενώ στην Ελλάδα το έργο του Καραθεοδωρή μεγάλης εμβέλειας και με πολλές πρακτικές εφαρμογές αγνοείται» αναφέρει ο ένας εκ των ερευνητών, Νίκος Λυγερός που μαζί με τον Σάκη Λυπορδέζη είναι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργείου Εξωτερικών για τη συγκέντρωση του έργου του Έλληνα μαθηματικού.
Τα χειρόγραφα του Μονάχου, αντίγραφα των οποίων θα δοθούν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβάνουν κείμενα που αφορούν την αναδιοργάνωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932, την οποία είχε αναλάβει ο Kαραθεοδωρής, τη μελέτη του για τους κίονες του Παρθενώνα και επαφές που είχε μέσω Σμύρνης, όπου είχε σταλεί το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της μικρασιατικής μητρόπολης του Ελληνισμού.
Τα κείμενα αυτά όπως και το υπόλοιπο υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, ενώ ετοιμάζεται και η σύσταση Ινστιτούτου για τη μελέτη του έργου του.
Ως τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια έχει στην κατοχή του: 40 βιβλία του Έλληνα μαθηματικού, αντίγραφα πέντε επιστολών του Καραθεοδωρή προς τον Αϊνστάιν, από τα αρχεία του Ισραήλ -οι επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ– και αλληλογραφία του Καραθεοδωρή με μεγάλους μαθηματικούς και φυσικούς της εποχής.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επισκέφθηκε και το σπίτι του μεγάλου μαθηματικού στο Μόναχο, όπου πέθανε το 1950.