Ημέρα υπογραφών η σημερινή και δη ιδιαίτερα σημαντικών για την Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, έπειτα από πολυετή αναμονή, υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται με κάθε επισημότητα να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την έρευνα υδρογονανθράκων στα τρία «μπλοκ» στη Δυτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ικανά να φέρουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου.
«Η σημερινή ημέρα είναι σίγουρα σημαντική, σηματοδοτεί σαφώς την έναρξη μιας νέας περιόδου μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας σε αυτόν τον χώρο. Ξεκινά και τυπικά πλέον -γιατί η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια- η διαδικασία έρευνας κι εντοπισμού και παραγωγικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», δηλώνει στοFortuneGreece.com ο Δρ. Μάρκος Λουκογιαννάκης, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μέλος της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την αξιολόγηση προσφορών παραχωρήσεων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Δ. Ελλάδα.
Δυόμιση χρόνια μετά την αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού, οι συμβάσεις που υπογράφονται με τους αναδόχους, μετά την έγκρισή τους και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν το πρώτο μέρος του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά η υπογραφή των συμβάσεων αυτών;
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν μιλάμε για κοιτάσματα αυτήν τη στιγμή, αλλά για έρευνα. Εκείνο που ανοίγει σήμερα είναι η προοπτική, μέσα από την έρευνα να γίνουν επενδύσεις. Αυτές ξεκινάνε απο σήμερα και θα συνεχιστούν με τις επόμενες διαδικασίες που έχει αναγγείλει ο υπουργός», εξηγεί ο Δρ. Λουκογιαννάκης. «Προοπτική να έρθουν μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, να βάλουν την τεχνογνωσία τους, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη χρηματοδότηση, να επενδύσουν για να βρούμε πετρέλαιο».
Ανάδοχοι των ερευνών υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα είναι:
– Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια.
– Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC.
– Για το Κατάκολο (εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd.
«Το να βρούμε πετρέλαιο και να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή του είναι μία πολύ σημαντική οικονομική παράμετρος για τη χώρα. Είναι μια καινούρια βιομηχανία που αυτή τη στιγμή υπάρχει εμβρυικά, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου. Πρόκειται για μια καινούρια βιομηχανία, η οποία μπορεί να αποφέρει θέσεις εργασίας, να αποφέρει εθνικό πλούτο και να αποφέρει εισοδήματα στο ελληνικό Δημόσιο, μέσω των μισθωμάτων από τις συμβάσεις και τον φόρο από τα κέρδη των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο γεωφυσικός και «βετεράνος» στον χώρο του πετρελαίου, Δρ. Λουκογιαννάκης και τονίζει πως η χώρα είναι έτοιμη να κερδίσει το μεγάλο «στοίχημα» της εισόδου στη βιομηχανία αυτή.
«Είμαστε έτομοι για οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, άλλωστε, υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί ειδικοί, επιστήμονες, τεχνικοί, ενώ στην εποχή μας δεν υπάρχει πλέον και περιορισμός στη χρήση νέων τεχνολογιών. Σαφώς και είμαστε έτοιμοι, κι ελπίζουμε κάποια στιγμή η Ελλάδα να ανήκει στη σειρά αυτήν των χωρών που μπορούν καιπαράγουν. Είναι μία πρόκληση στην οποία καθυστερήσαμε να μπούμε, ωστόσο ξεκινά τώρα και είμαστε αισιόδοξοι πως μέσα από αυτήν τη διαδικασία εισερχόμαστε σε μια πορεία που θα βοηθήσει σημαντικά την εξέλιξη της χώρας, γιατί υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να πάει καλά», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι συμβάσεις περιλαμβάνουν:
Έσοδα του Δημοσίου:
1. Φορολογία, 20 (κανονική) + 5 (περιφερειακός φόρος) = 25%.
2. Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:
– του ύψους της παραγωγής,
– των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής,
– του συντελεστή εσόδων και εξόδων.
Για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
– Ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση (με έκδοση εγγυητικής επιστολής) για την εκτέλεση των εργασιών αυτών. Προβλέπεται επίσης σταθερός φορολογικός συντελεστής σε βάθος χρόνου για διασφάλιση της απόδοσης της μακροχρόνιας επένδυσης.
– Το ερευνητικό στάδιο περιλαμβάνει γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, καθώς και την εκτέλεση των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων. Η απαιτούμενη επένδυση βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο.
– Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια. Συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της εκτέλεσης των γεωτρήσεων και η μεταφορά των σχετικών έργων όσο δυνατόν νωρίτερα.
Προστασία Περιβάλλοντος
Δίνεται έμφαση στη διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιβλήθηκαν σε δύο επίπεδα: στην προληπτική δράση σε κάθε στάδιο δραστηριοτήτων, τόσο για τις περιπτώσεις κανονικής λειτουργίας, όσο και για τις περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων, με την υποχρέωση προετοιμασίας σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών για πιθανά περιστατικά, καθώς επίσης και στη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών που θα ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και επόπτευση όλων των δραστηριοτήτων.
Ο ανάδοχος υποχρεούται να τηρεί σαφείς και εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής, από τον σχεδιασμό, μέχρι την τελική απομάκρυνση μιας εγκατάστασης άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Υποχρέωση εκπαίδευσης Ελλήνων εργαζομένων
Συμφωνήθηκε με τους επενδυτές η καταβολή ετησίως συγκεκριμένου ποσού, για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της χώρας στον τομέα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα, τέλος, με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, από τις συμβάσεις απορρέουν πολλαπλές σημαντικές συνέργειες για την εθνική οικονομία, καθώς:
– Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία.
– Για κάθε ένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο Υ/Α δημιουργούνται περίπου άλλα 2 δολάρια σε εργαζόμενους άλλων κλάδων της οικονομίας.
– Κάθε ένα δολάριο παραγόμενης αξίας από τον κλάδο, οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 δολαρίων στην ευρύτερη οικονομία.