Μια άγνωστη «υγρή ζώνη» με τεράστια αποθέματα νερού, ίσως και όσο όλοι οι ωκεανοί μαζί, υπάρχει σε βάθος 410 έως 600 χιλιομέτρων στα έγκατα της Γης, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μελετώντας ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που «ξέβρασε» κάποια ηφαιστειακή έκρηξη στη ρηχή κοίτη ενός ποταμού της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με τον Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του, ο ωκεανός αυτός δεν πλέει αλλά συγκρατείται ανάμεσα σε ορυκτά. «Δεν είναι ένας ωκεανός σε στιλ Ιουλίου Βερν, όπου μπορεί να πλέει μια βάρκα», δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας.
Στη χειρότερη περίπτωση, είπαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα συστατικά του διαμαντιού, πρέπει να υπάρχουν τοπικές «οάσεις» νερού στο εσωτερικό της Γης, που από κοινού απαρτίζουν ένα τεράστιο απόθεμα νερού στη περιοχή ακριβώς κάτω από τον φλοιό. Για την προέλευση του νερού σε τόσο μεγάλο βάθος οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ή φτάνει εκεί από τους ωκεανούς ή ότι προϋπήρχε εκεί από τη δημιουργία του πλανήτη.
Η μελέτη με την εκπληκτική διαπίστωση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το «Science» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».