Το μυαλό του ανθρώπου μπορεί να «τελειοποιηθεί» με διάφορες πρακτικές. Έχει πιστοποιηθεί ότι η γλωσσομάθεια μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου, την κριτική σκέψη του ατόμου και την πολύπλευρη προσέγγιση της πραγματικότητας.
«Μια ξένη γλώσσα είναι ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια », είπε ο Goethe.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει κανόνες γραμματικής και να τη στείλει στο στόμα ως λόγο, οι διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο μέσω της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας φαντάζουν περίπλοκες. Έρευνες απέδειξαν ότι οι δίγλωσσοι εμφανίζουν ενισχυμένες εγκεφαλικές, γνωσιακές και συμπεριφορικές λειτουργίες και ο εγκέφαλος τους λειτουργεί διαφορετικά από τον εγκέφαλο των μονόγλωσσων. Έρευνες πάλι καταδεικνύουν ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας στην ενήλικη ζωή μπορεί να επιφέρει νοητική ενίσχυση, η οποία δεν είναι τόσο έντονη πια. Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι η προσπάθεια του ατόμου που θα καταβάλλει για την επίτευξη πνευματικής εγρήγορσης ανεξαρτήτως ηλικίας.
Βελτίωση της νόησης του ατόμου
Καθίσταται κανείς πιο έξυπνος
Βελτιώνονται οι λειτουργίες του εγκεφάλου κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, καθώς καλείται να αναγνωρίσει και να διαπραγματευτεί την έννοια και να επικοινωνήσει σε διαφορετικά γλωσσικά συστήματα. Αυτή η ικανότητα ενισχύει την ικανότητα επίλυσης και άλλου είδους προβλημάτων.
Ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων
Τα πολύγλωσσα άτομα και κυρίως τα παιδιά υπερτερούν στην εναλλαγή των συστημάτων του λόγου, δηλαδή στη δομή και τον γραπτό λόγο. Αυτή η εναλλαγή οδηγεί στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν έναν προσομοιωτή οδήγησης, ενώ ταυτόχρονα έκαναν και άλλα πράγματα που τους αποσπούσαν την προσοχή. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που μιλούσαν περισσότερες από μία γλώσσες έκαναν λιγότερα λάθη κατά την οδήγηση.
Καθυστέρηση από τα σημάδια άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, οι μονόγλωσσοι ενήλικες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της άνοιας στα 71,4 έτη. Για όσους μιλούν περισσότερες γλώσσες ο μέσος όρος είναι τα 75,5 έτη. Στις εν λόγω έρευνες πάντοτε λαμβάνονται υπόψιν ορισμένοι παράγοντες όπως είναι το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση, το φύλο και η σωματική υγεία. Φαίνεται τα αποτελέσματα να παραμένουν σταθερά, χωρίς να επηρεάζονται από τους προαναφερθέντες παράγοντες.
Βελτίωση της μνήμης
Οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές παρομοιάζουν το μυαλό με έναν «μυ», διότι λειτουργεί καλύτερα με την εξάσκηση. Η εκμάθηση μιας γλώσσας απαιτεί την απομνημόνευση λεξιλογίου και κανόνων που συμβάλλουν στην εκγύμναση του πνευματικού αυτού μυ. Αυτή η άσκηση βελτιώνει όλους τους τομείς της μνήμης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολύγλωσσοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης καταλόγων ή ακολουθιών. Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι οι γνώστες ξένων γλωσσών θυμούνται λίστες με ψώνια, ονόματα και κατευθύνσεις.
Όξυνση της παρατηρητικότητας
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας, σχετίζουν την πολυγλωσσία με την παρατηρητικότητα. Οι πολύγλωσσοι διαθέτουν περισσότερη ευελιξία κατά τη συγκέντρωση ουσιαστικών πληροφοριών με το θέμα που τους ενδιαφέρει και απορρίπτουν γρήγορα τις λιγότερο σημαντικές. Επίσης, είναι καλύτεροι στον εντοπισμό παραπλανητικών στοιχείων.
Λήψη αποφάσεων και βελτίωση δεξιοτήτων
Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι δίγλωσσοι τείνουν να λαμβάνουν πιο ορθολογικές αποφάσεις. Ο ορισμός της έννοιας των λέξεων της ξένης γλώσσας ποικίλει και μπορεί να αποδοθεί ποικιλοτρόπως μέσα στις διάφορες προτάσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει υποσυνείδητα την κρίση. Οι δίγλωσσοι είναι σίγουροι κατά τη λήψη αποφάσεων, καθώς σκέφτονται και στη δεύτερη γλώσσα και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Βελτίωση της γνώσης της μητρικής γλώσσας
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας απαιτεί την εξοικείωση των μηχανισμών με τη μητρική γλώσσα, δηλαδή τη γνώση της δομής και εφαρμογής της γραμματικής και του συντακτικού καθώς και των ποικίλων σημασιών των λέξεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας o τρόπος λειτουργίας και η χρήση μιας γλώσσας γίνεται περισσότερο κατανοητός. Αυτές οι δεξιότητες επιφέρουν αποτελεσματικότερη επικοινωνία και καθιστούν τον πολύγλωσσο καλύτερο συντάκτη κειμένων. Εξάλλου, η μάθηση επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω της σύγκρισης και όπως χαρακτηριστικά ισχύει: «Η αυτογνωσία είναι αποτέλεσμα της ετερογνωσίας».
Πηγή: Ποιότητα Ζωής