Θα μπορούσαν οι μικροσκοπικές ετικέττες να αντικαταστήσουν τους γραμμωτούς κώδικες Barcodes;
Πηγή: BBC News
Οι γραμμωτοί κώδικες (barcodes), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε κάθε συσκευασία με τη μορφή ασπρόμαυρων αναγνωριστικών γραμμών φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, καθώς αμερικανοί ερευνητές ετοιμάζουν τους αντικαταστάτες τους -τα λεγόμενα bokodes.
Τα Bokodes μπορούν να αποθηκεύσουν χιλιάδες φορές περισσότερες πληροφορίες από τους ριγωτούς ‘ξαδέλφους’ τους και μπορούν να διαβαστούν από μια απλή κάμερα κινητού τηλεφώνου.
Με διάμετρο 3mm (0.1 ίντσες), οι ετικέτες Bokodes θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κωδικοποιήσουν τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία τροφίμων ή να δημιουργήσουν νέες συσκευές για τα τηλεοπτικά παιχνίδια.
“Σκεφτόμαστε ότι η τεχνολογία μας θα δημιουργήσει έναν νέο τρόπο σήμανσης,” είπε στο BBC News ο Δρ Ankit Mohan, ένας από τους ερευνητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Ανάγνωση από μακριά
Τα Bokodes αποτελούνται από ένα φωτάκι LED που καλύπτεται από μια μικροσκοπική μάσκα και έναν φακό.
Οι πληροφορίες κωδικοποιούνται στο φως που λάμπει μέσω της μάσκας και ποικίλλει στη φωτεινότητα ανάλογα με τη γωνία το βλέπει κανείς.
“Είναι είτε φωτεινό είτε σκοτεινό ανάλογα με το πώς θέλουμε να κωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες,” είπε ο Δρ Mohan, ο οποίος εργάζεται για το Media Lab Camera Culture group του MIT.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τους συμβατικούς γραμμωτούς κώδικες.
Παραδείγματος χάριν, λένε, οι ετικέτες είναι μικρότερες, μπορούν να διαβαστούν από διαφορετικές γωνίες και μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες από μακριά με μια απλή κάμερα κινητού τηλεφώνου.
“Για τους παραδοσιακούς γραμμωτούς κώδικες πρέπει να είστε το πολύ 33 cm μακριά,” είπε ο Δρ Mohan.
Η ομάδα έχει δείξει ότι οι γραμμωτοί κώδικές της μπορούν να διαβαστούν από μια απόσταση μέχρι 4m, αν και θεωρητικά θα πρέπει να λειτουργούν μέχρι 20m.
“Ένας τρόπος να το σκέφτεται κανείς, είναι ως ένα barcode μεγάλης απόστασης”
Αρχικά, είπε ο Δρ Mohan, τα Bokodes μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα εργοστάσια ή τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της θέσης αντικειμένων.
Εντούτοις, η ομάδα σκέφτεται επίσης ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καταναλωτικές εφαρμογές, όπως πχ. στα supermarkets, όπου τα προϊόντα μπορούσαν να ‘ερωτηθούν’ από έναν πελάτη μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κωδικοποιήσουν τις διατροφικές πληροφορίες ή τις προσφορές της τιμολόγησης.
“Ένα προϊόν κάπου στην άκρη, θα μπορεί να λέει, ‘Ε!, κοίταξέ με, είμαι ένα δολάριο φθηνότερο’,” είπε ο ο Δρ Mohan.
Η λήψη μιας φωτογραφίας θα επέτρεπε επίσης στους ανθρώπους να συγκρίνουν πολλά διαφορετικά προϊόντα, γρήγορα.
Ένα παρόμοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια βιβλιοθήκη, είπε ο Δρ Mohan.
Ας πούμε ότι είστε σε μια βιβλιοθήκη με 20 ράφια μπροστά σας και χιλιάδες βιβλία”.
“Θα μπορούσατε να πάρετε μια φωτογραφία και να μάθετε αμέσως πού είναι το βιβλίο που ψάχνετε.”
H ομάδα θεωρεί επίσης ότι οι ετικέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν σε εφαρμογές που δεν συνδέονται με τα παραδοσιακά barcodes.
Παραδείγματος χάριν, η δυνατότητα των συστημάτων να διαβάζουν πληροφορίες υπό γωνία, θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση της στα συστήματα ανίχνευσης κίνησης που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν videogames ή ταινίες.
Ο Δρ Mohan είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τις πληροφορίες που ενσωματώνονται στο Google Streetview, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν γρήγορα μια επιλογή εικόνων που λαμβάνονται κατά μήκος των οδών των πόλεων.
Προς το παρόν, οι εικόνες για το Streetview – στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μέσω του Google Maps – συλλέγονται με τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα στα οποία εγκαθίστανται με διάφορες φωτογραφικές μηχανές. “
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και εστιατορίων μπορούν να βάλουν αυτά τα Bokodes έξω από τα καταστήματά τους και καθώς το όχημα της Google προχωράει στο δρόμο αυτό θα συλλέγει και αυτές τις πληροφορίες.”
Παραδείγματος χάριν, ένα εστιατόριο θα μπορούσε να βάλει τις πληροφορίες από το menu του μέσα στην ετικέτα.
Όταν οι πληροφορίες φορτώνονται στο Google Maps, θα μπορούσε να φαίνεται αυτόματα δίπλα στην εικόνα του εστιατορίου, είπε ο Δρ Mohan.
Χρωματικός Κώδικας
Αυτήν την περίοδο, οι ετικέτες είναι ακριβές στην παραγωγή τους – κοστίζουν περίπου $5 (£3) κάθε μια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι τα αρχικά πρωτότυπα απαιτούν έναν φακό και ένα λαμπάκι LED. Εντούτοις, οι ερευνητές θεωρούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιωθεί έτσι ώστε οι ετικέτες να είναι αντανακλαστικές και να μην απαιτούν κατανάλωση ενέργειας.
“Έχουμε ήδη τα πρωτότυπα που είναι απολύτως παθητικά,” είπε ο Δρ Mohan.
Σε αυτήν την μορφή, θα μπορούσαν να κοστίζουν περίπου 5 σεντς το κάθε ένα, πρόσθεσε.
Δεν είναι την πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις ή οι ερευνητές έχουν προτείνει την αντικατάσταση, ή τη βελτίωση, των barcodes.
Παραδείγματος χάριν, το 2007 η Microsoft προώθησε το γραμμωτό κώδικα χρωμάτων υψηλής χωρητικότητας, μια σειρά χρωματισμένων γεωμετρικών σχεδίων.
Η τεχνολογία εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνότητας (RFID) – ουσιαστικά μικροσκοπικές ηλεκτρονικές ετικέτες που εκπέμπουν κωδικοποιημένες πληροφορίες – ήταν επίσης μια πρόταση για αντικατάσταση των barcodes. Αν και χρησιμοποιούνται τώρα σε πολλές εφαρμογές, όπως τα βιβλία στις βιβλιοθήκες, τα διαβατήρια και τα σημεία διέλευσης στα ταξίδια, τα RFID έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εκτοπίσουν τις ασπρόμαυρες λωρίδες του γραμμωτού κώδικα barcode.