«Δεν μπορώ να ξυπνήσω αν δεν πιω καφέ». Φράση που έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές και τη δικαιολογούμε απόλυτα. Είναι, όμως, σωστή; Η καφεϊνη είναι αυτή που ευθύνεται για το ξύπνημα του οργανισμού και την ενέργεια που αισθανόμαστε; Η έρευνα του πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε το ακριβώς αντίθετο!
Ο καθηγητής βιολογικής ψυχολογίας Πίτερ Ρότζερς ερευνά τον καφέ και το πώς ενεργεί στον ανθρώπινο οργανισμό για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεϊνη δεν βοηθάει καθόλου τον οργανισμό, όπως νομίζουν πολλοί, και για να το αποδείξει
Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Στις εξετάσεις που έγιναν αργότερα οι μανιακοί χρήστες καφέ έδειξαν όντως σημάδια αύξησης της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς, όμως αυτό έγινε ανεξάρτητα από το αν κατανάλωσαν τον κανονικό καφέ ή το υποκατάστατο! Από αυτό προκύπτει ότι η διαδικασία του καφέ είναι περισσότερο εγκεφαλική παρά οργανική!
Ο καθηγητής Ρότζερς τονίζει ότι η καφεϊνη μπορεί να κρατήσει έναν άνθρωπο ξύπνιο για περισσότερη ώρα από το κανονικό, αφού εμποδίζει την εμφάνιση της αδενοσίνης, της ουσίας που βοηθά στην χαλάρωση των λειτουργιών του οργανισμού (όπως όταν κοιμόμαστε). Δεν μπορεί, όμως, να ξυπνήσει τον οργανισμό, ούτε και να βοηθήσει στην επικέντρωση της προσοχής μας σε κάτι πιο πολύπλοκο, όπως π.χ. να γράψουμε κάτι. Οσο γι’ αυτούς που επιμένουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς καφέ, καλύτερο είναι να ψάξουν τις αιτίες στο μυαλό τους και όχι στον οργανισμό τους.
Πηγή: Ποιότητα Ζωής