Λίγο η αμέλεια των γονιών, λίγο η περιέργεια των παιδιών και ο κίνδυνος ενός πνιγμού στη θάλασσα ή ενός εγκαύματος στο «ανοιχτό» μάτι της κουζίνας παραμονεύει στη γωνία!
Από το 1995 μέχρι σήμερα, η ΜΚΟ «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» φροντίζει για την υγεία των παιδιών μέσα από την ενημέρωση-πρόληψη στα σχολεία, τα ειδικά σεμινάρια των γιατρών και τη δημιουργία τμημάτων «Επειγόντων περιστατικών» στα νοσοκομεία Παίδων.
Και όμως, τα ατυχήματα αποτελούν τη No1 αιτία θανάτου για τα παιδιά, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι στην Ελλάδα τραυματίζονται κάθε χρόνο 500.000 παιδιά… με τα 700 να πεθαίνουν και τα
Η πρώτη ώρα μετά το ατύχημα… «χρυσή» για τη ζωή του παιδιού!
Ένα παιδί μπορεί να γλιστρήσει από τις σκάλες ή να δηλητηριαστεί από απορρυπαντικό μέσα σε δύο λεπτά, όμως, τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τμήματα «Επειγόντων περιστατικών», ούτε εξειδικευμένους γιατρούς! Σκοπός της ΜΚΟ είναι να δημιουργηθούν τέτοια τμήματα (ΤΕΠ) στα Παίδων Αττικής, και όχι μόνο, ώστε να δίνονται άμεσα πρώτες βοήθειες από εκπαιδευμένους γιατρούς. «Η πρώτη ώρα ονομάζεται και ως “χρυσή ώρα” στην ιατρική, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να σωθεί το παιδί και να αποφευχθούν οι πιθανές αναπηρίες. Δεν γίνεται να χάνεται πολύτιμος χρόνος, αναζητώντας τον κατάλληλο γιατρό ή το ανάλογο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο», δηλώνει η κ. Κουτσάκου της «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος» στο flowmagazine.gr.
Μέχρι σήμερα, η ΜΚΟ έχει ανοίξει δυο τμήματα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με τη δωρεά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και το Σεπτέμβρη του 12’ στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” με τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Άλλωστε, είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι ένα τραυματισμένο παιδί αντέχει πολύ λιγότερο χρόνο μετά το ατύχημα από έναν ενήλικα, αφού διαθέτει πιο μικρή ποσότητα αίματος. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την ανάγκη για άμεση φροντίδα από γιατρούς εκπαιδευμένους στα παιδικά ατυχήματα! Έτσι, μετά τη σταθεροποίηση του, το παιδί μπορεί να οδηγηθεί προς την κλινική, έχοντας ξεπεράσει πια τον κίνδυνο.
Η οργάνωση, όμως, δεν μένει μόνο εκεί, αφού εξοπλίζει παράλληλα τα νοσοκομεία Παίδων Αττικής και της ευρύτερης ελληνικής επαρχίας με ιατρικό εξοπλισμό και απαραίτητα μηχανήματα. Όπως ισχυρίζεται η Έφη Κουτσάκου στοflowmagazine.gr.: «Στην αρχή ερχόμαστε σε επαφή με τα νοσοκομεία και μαθαίνουμε τις ανάγκες τους, όπως π.χ. έναν κλίβανο για να αποστειρώνουν τα εργαλεία τους. Στη συνέχεια, βρίσκουμε χρήματα από χορηγίες, εκδηλώσεις και δωρεές και καλύπτουμε τα κενά τους. Υπάρχουν πράγματα που, δυστυχώς, δεν μπορεί να καλύψει το κράτος, αλλά μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία». Σύμφωνα με την ίδια, επόμενος στόχος αποτελεί η δημιουργία ΤΕΠ στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και το Γενικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «ΠΑΓΝΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η γνώση ως πρόληψη για μαθητές και γιατρούς
Πάνω από 30.000 παιδιά και 2.500 εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν πάρει μέρος στην παρουσίαση με τίτλο «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων», που διοργανώνει η ΜΚΟ σε σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία. Νέοι εθελοντές πηγαίνουν από τάξη σε τάξη και ενημερώνουν τα μικρά παιδιά για όλους τους κινδύνους της καθημερινότητας, από την ασφάλεια στο σχολείο και τη θάλασσα, μέχρι το ότι « όταν η μαμά σφουγγαρίζει, το έδαφος γλιστράει»!
Σύμφωνα με την κ. Κουτσάκου, περίπου το 42.5% των τραυματισμών γίνονται στο σπίτι, ενώ το 10.4% στο σχολείο, αποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση των γονέων και των δασκάλων. «…σήμερα αμέτρητα παιδιά παθαίνουν δηλητηριάσεις από χημικά, όπως απορρυπαντικά ή παθαίνουν εγκαύματα στη φωτιά ή την κουζίνα. Παράλληλα, χιλιάδες γονείς δεν προσέχουν στην επιλογή παιχνιδιών για τα μικρά παιδιά τους», εξηγεί η ίδια στο flowmagazine.gr.
Ταυτόχρονα, εκπαίδευση περνά και το ιατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και οι γιατροί του Παίδων πάνω στις ιδιαιτερότητες του παιδικού τραύματος… μέσω επαγγελματικών σεμιναρίων από Έλληνες ή ξένους ειδικούς. Μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια, έχουν διοργανωθεί 15 σεμινάρια, με τη ΜΚΟ να καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους που απαιτούν τα σεμινάρια, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός και η σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%…
*Για να γίνετε εθελοντές ή μέλη του σωματείου επικοινωνήστε στο τηλ. 210-6741933 ή στείλτε e-mail στο [email protected]. Η ετήσια συνδρομή τακτικού μέλους είναι € 60 και ισοβίου μέλους € 500 (εφάπαξ).
Πηγή: Καλά Νέα