Κοινόχρηστα ποδήλατα (και) στην Αθήνα

Κοινόχρηστα ποδήλατα (και) στην Αθήνα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τον Οκτώβριο του 2011 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξήγγειλε την προώθηση πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας με τρεις σταθμούς βάσης: στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Θησείο και στη Μητρόπολη.

Εως σήμερα δεν είδαμε ούτε μισό κοινόχρηστο ποδήλατο στην Αθήνα. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ο κ. Γ. Καμίνης παρουσιάζοντας την πρώτη ποδηλατική δημοτική αστυνομία στην Ελλάδα, επανήλθε στην υπόσχεσή του δηλώνοντας στον «Σκάι» ότι έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν για τους πολίτες 70 σταθμοί ποδηλάτων στην Αθήνα.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων είχε τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο και

στο Παρίσι αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις της Ευρώπης. Και στην Ελλάδα; Από την αρχή του χρόνου ξεκίνησε να υλοποιείται η δράση «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων» σύμφωνα με πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015».

Πέντε δήμοι της Αττικής και 13 της περιφέρειας υιοθέτησαν τη δράση εγκαθιστώντας συστήματα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων ποδηλάτων. Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου, Μοσχάτου – Ταύρου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα (στην Αττική) και Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας ς, Διδυμοτείχου, Δίου – Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Σικυωνίων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα από τους ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού. Προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του χρήστη μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας. Για παράδειγμα στο Μαρούσι, όπου η πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τέθηκε από την 1η Απριλίου, προβλέπονται τέσσερα βήματα:

  1. Βήμα πρώτο, ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στο Δημαρχείο Αμαρουσίου έχοντας μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και το έντυπο Ε1 από όπου πιστοποιείται το ΑΦΜ του.
  2. Βήμα δεύτερο, απευθύνεται στον αρμόδιο υπάλληλο στον οποίο παραδίδει αντίγραφα των παραπάνω εγγράφων και συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να εγγραφεί στην υπηρεσία, αποδεχόμενος τους όρους χρήσης.
  3. Βήμα τρίτο, ο αρμόδιος υπάλληλος συμπληρώνει την ειδική φόρμα εγγραφής μέσω Διαδικτύου και στη συνέχεια παραδίδει σε χαρτί στον χρήστη τα συνθηματικά του (όνομα χρήστη και κωδικό – password).
  4. Βήμα τέταρτο, ο χρήστης, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων που του δόθηκαν, μπορεί να προσέλθει σε έναν από τους σταθμούς ποδηλάτων και να πάρει το ποδήλατο. Ο τρόπος πληρωμής και ο χρόνος χρήσης των ποδηλάτων διαφέρει από δήμο σε δήμο ενώ υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

από το Δημητρη Ρηγοπουλο για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x