Περισσότερα από 7000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών, που διοργανώνει ο σύλλογος “Πελίτι” από τις 11 έως και τις 13 Μαΐου 2013, στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου, στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Για μια ακόμα χρονιά, χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το “παρών” στη μεγάλη αυτή γιορτή της φύσης, σε μια κατάφυτη έκταση και θα στείλουν το “μήνυμα” της διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφική μας παράδοση, αλλά και τον τρόπο ζωής τους σύγχρονου
Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η “ψυχή” της διοργάνωσης και ιδρυτής του “Πελίτι” Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδιαίτερα φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πραγματικά μεγάλο. “Όχι μόνο γιατί αντιλήφθηκαν την προσπάθεια που κάνουμε και μας αγάπησαν, αλλά γιατί η ανάγκη τους οδήγησε σε μας. Η ανάγκη να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να βγουν από τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα, να καλλιεργήσουν ξανά τη γη, να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή για να μπορέσουν να ζήσουν, να κερδίσουν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν οι οικογένειες τους” εξηγεί ο κ. Σαϊτανούδης.
“Εκεί που μέχρι πέρυσι λαμβάναμε περί τα χίλια γράμματα και ηλεκτρονικά μηνύματα, που μας ζητούσαν να πληροφορηθούν για τους σπόρους των ντόπιων ποικιλιών και συμβουλές για την προμήθεια και την καλλιέργεια, φέτος λάβαμε περισσότερες από 2500 επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα και αυτό φανερώνει κάτι. Μαρτυράει την ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στη γη και στα όσα αυτά προσφέρει” επισημαίνει.
Ταυτόχρονα με τη 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 18 χώρες – όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βενεζουέλα, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία.
Μάλιστα, την Ινδία θα εκπροσωπήσει η διεθνής ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, η οποία θα μιλήσει για το κίνημα Ναβντένια, το οποίο αφορά τον αγώνα των μικρών γεωργών στην πατρίδα της να διατηρούν τους δικούς τους σπόρους και να τους καλλιεργούν στις δικές τους εκτάσεις.
Όπως τονίζει ο κ. Σαϊνατούδης, “μια από τις βασικές φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι”.
Όσοι λοιπόν έχουν λάβει από το Πελίτι ή διατηρούν κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες μπορούν να έρθουν με σκοπό να δώσουν ή να πάρουν σπόρους. Σε κάθε περίπτωση, η γιορτή είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι.
Πηγή: Καλά Νέα