Πράσινα κτίρια δίνουν λύση στην περιβαλλοντική μόλυνση των αστικών κέντρων

Πράσινα κτίρια δίνουν λύση στην περιβαλλοντική μόλυνση των αστικών κέντρων


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μία εναλλακτική λύση που θα περιορίσει σημαντικά την μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα μεγάλα αστικά κέντρα, βρήκαν Γερμανοί ερευνητές. Έτσι αφού οι πόλεις δυσκολεύονται να ενταχθούν στη φύση, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εντάξουν τη φύση σε αυτές.

Τα αναρριχώμενα φυτά, όπως ο συνηθισμένος κισσός, τα οποία καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες κτιρίων και στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύεται ότι έχουν κι άλλα οφέλη όχι μόνο για τους ενοίκους του κτιρίου που «αγκαλιάζουν» αλλά και για την πόλη ως σύνολο.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα κυριότερα οφέλη των «πράσινων» τοίχων στις πόλεις είναι Μείωση του φαινομένου

θερμικής νησίδας (δηλαδή της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα στο εσωτερικό των πόλεων), βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στο οικοδομικό τετράγωνο, αφού «παγιδεύουν» το καυσαέριο και βοηθούν να γίνεται το περιβάλλον λιγότερο αποπνικτικό τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η φροντίδα και η εγκατάσταση «πράσινων» τοίχων ανοίγει νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα μεγάλα είναι τα οφέλη και για τους ενοίκους των σπιτιών: Τα αναρριχώμενα φυτά, μπορούν να μειώσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του τοίχου από ένα φάσμα των 10-60 ° C σε ένα φάσμα των 5-30 ° C και παράλληλα μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα γύρω από τα εξωτερικές μονάδες του aircondition, γεγονός που σημαίνει ότι το καλοκαίρι τα aircondition θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ρεύμα για να δροσίσουν πιο αποτελεσματικά τον χώρο.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής των Τομας Πουγκχ, βιοχημικό από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία, δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο ενός πράσινου τοίχου με γενική βλάστηση σε μια πόλη της Δυτικής Ευρώπης. Στη συνέχεια κατέγραψαν τις χημικές αντιδράσεις στηριζόμενοι σε μια ποικιλία παραγόντων, όπως η ταχύτητα του ανέμου και την τοποθέτηση του κτιρίου. Η μελέτη έδωσε σαφή αποτελέσματα: Ένας «πράσινος» τοίχος απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του αζώτου και ρυπογόνων σωματιδίων που είναι βλαβερά για τους ανθρώπους,.


«Σε σύγκριση με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί στο πώς να καθαριστεί η ήδη υπάρχουσα ρύπανση στην ατμόσφαιρα» εξηγεί ο Πουγκχ. «Γι ‘αυτό και η μελέτη για τους «πράσινους» τοίχους προτείνει μια εναλλακτική οικονομική και οικολογική λύση που θα μπορούσε να επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις μεγάλες πόλεις» προσθέτει.

«Πράσινοι» τοίχοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, δροσίζοντας και ομορφαίνοντας τον χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως θα δείτε και στις εικόνες που ακολουθούν, είναι το Μουσείο Quai Branly στη Γαλλία, το Citi Data Centre στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, το Paseo del Prada στη Μαδρίτη της Ισπανίας και ο «κάθετος κήπος» στην Βασιλική Πλατεία της Κοπεγχάγης.

http://www.iefimerida.gr/

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x