Μαγνητική τεχνολογία εναντίον πετρελαιοκηλίδων

Μαγνητική τεχνολογία εναντίον πετρελαιοκηλίδων


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Το πρωτότυπο σκάφος μαγνητικής περισυλλογής πετρελαιοειδών CleanΜag I-Nancy. Έχει μήκος 18,50 μ, πλάτος 4,56 μ και χωρητικότητα 47 κόρων. Είναι ένα νανοσύνθετο, ελαιόφιλο, πορώδες υλικό που, χάρη στις μαγνητικές του ιδιότητες, έχει κάθε προσόν να πρωταγωνιστήσει σε μια από τις σημαντικότερες οικολογικές «μάχες»: την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων. Η ιδέα ενός υλικού που να μπορεί να διασκορπιστεί στη θάλασσα, να απορροφήσει το πετρέλαιο και στη συνέχεια να περισυλλεχθεί μαγνητικά απαλλάσσοντας το περιβάλλον από μια σοβαρή πηγή ρύπανσης, ανήκει σε έναν Έλληνα επιστήμονα, τον καθηγητή Γιώργο Νικολαϊδη (ΤΕΙ Πειραιά). Η πιλοτική εφαρμογή της νέας μεθόδου, που έχει ενθουσιάσει με τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα της, γίνεται με ένα ειδικό σκάφος που ναυπηγήθηκε σε Ναυπηγείο του Περάματος. Μια πλήρης επίδειξη της τεχνολογίας CleanΜag θα γίνει τον Ιανουάριο στην Ελευσίνα. Ως σήμερα, η μάχη ενάντια στη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδες είναι συνήθως άνιση: μεγάλο μέρος του πετρελαίου φθάνει ως τις ακτές και προκαλεί τεράστιες καταστροφές. Όπου χρησιμοποιούνται χημικά διασκορπιστικά, αυτά βουλιάζουν μαζί με το πετρέλαιο στο βυθό, συσσωρεύοντας πετρελαϊκά κατάλοιπα και μολύνοντας την τροφική αλυσίδα και τη θαλάσσια ζωή. «Μαγνητίζοντας» το πετρέλαιο “Τι κρίμα που το πετρέλαιο δεν είναι μαγνητικό! Θα το διαχωρίζαμε από το νερό όπως μαζεύουμε καρφίτσες από το πάτωμα!” σκεφτόταν κάποτε ο Γιώργος Νικολαϊδης, ειδικός στα μαγνητικά υλικά, διαβάζοντας για τις τεράστιες οικολογικές συνέπειες από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez.

Το πετρέλαιο δεν είναι μαγνητικό. Από τη σκέψη αυτή όμως γεννήθηκε η ιδέα για την τεχνολογία CleanΜag! Οι μαγνητικοί κόκκοι του υλικού που χρησιμοποιεί η επαναστατική αυτή τεχνολογία είναι ελαιόφιλοι. Συγκρατούν 6 ή και περισσότερες φορές το βάρος τους σε πετρέλαιο, χωρίς να απορροφούν νερό. Έχουν πορώδη υφή, κι αυτό τους κάνει αρκετά ελαφρούς ώστε να επιπλέουν. Μπορούν να διασκορπιστούν στη θάλασσα ακόμα και από ένα αεροπλάνο, όταν χρειάζεται άμεση επέμβαση. Μόλις βρεθούν σε επαφή με το πετρέλαιο, όχι μόνο το απορροφούν αμέσως, αλλά και συσσωματώνονται, δημιουργώντας ένα λίγο-πολύ συμπαγές υλικό που επιπλέει στην επιφάνεια και μπορεί να περισυλλεχθεί ακόμη και μέρες αργότερα! Το «CLEANMAG – I NANCY» αναλαμβάνει δράση Την ευκαιρία να εφαρμοστεί η τεχνολογία CleanΜag, έδωσε στον Γιώργο Νικολαϊδη και στο ΤΕΙ Πειραιά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. Έτσι δημιουργήθηκε και το πρώτο ειδικό σκάφος περισυλλογής του μαγνητικού υλικού. Το «CLEANMAG – I NANCY», συλλέγει το μαγνητικό υλικό μαζί με το πετρέλαιο, χάρη σε έναν μαγνητικό κύλινδρο που βρίσκεται στην κάτω άκρη ενός ταινιόδρομου, ο οποίος έχει πλάτος ένα μέτρο. Μετά την περισυλλογή, το πετρέλαιο μπορεί να ανακτηθεί με διάφορες τεχνολογίες, ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο (μαζί με το CleanΜag), από βιομηχανίες. Τα υπολείμματα της καύσης του υλικού δε χάνουν τις μαγνητικές τους ιδιότητες, και μπορούν να ανακυκλωθούν. Αντίο πετρελαιοκηλίδες! “Ακόμα κι αν λίγο υλικό μείνει στη θάλασσα μετά από μια επιχείρηση καθαρισμού, το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται”, τονίζει ο Γιώργος Νικολαϊδης. “Το CleanMag επιπλέει, και έτσι το πετρέλαιο γρήγορα θα αποδομηθεί χάρη στις ακτίνες του Ήλιου. Όσο για το ίδιο το μαγνητικό υλικό, δεν περιέχει χλωριοπαράγωγα κι έτσι δεν είναι τοξικό”. Τέσσερις τόνοι CleanMag είναι μια πρώτη ποσότητα υλικού, που φτιάχνει ελληνική βιομηχανία. Μια πλήρης «επιχείρηση», μέσα στον Ιανουάριο, θα επιδείξει τη λειτουργικότητα όλου του συστήματος. Η «δοκιμή» σύντομα θα επαναληφθεί στη Σαντορίνη. Πράγματι, η Ένωση Λεμβούχων και Φορτοεκφορτωτών του νησιού συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE. «Η Σαντορίνη βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, πολύ κοντά στα διεθνή ύδατα», εξηγεί ο Γιώργος Νικολαίδης. «Η διάβαση δεξαμενόπλοιων κάνει σημαντική την ύπαρξη ενός ενδιάμεσου σταθμού απ’ όπου θα μπορούν να ξεκινούν επιχειρήσεις απορρύπανσης».

Ο Έλληνας καθηγητής αντιμετωπίζει με σύνεση το εμπορικό ενδιαφέρον από πολλές χώρες του κόσμου για την επαναστατική του μέθοδο. “Χρειάζεται να γίνει μια εταιρία και εδώ στο ΤΕΙ Πειραιά δεν είμαστε επιχειρηματίες”, λέει. “Δεν έχω αντίρρηση στο να υπάρξουν κι άλλοι που θα έχουν οικονομικά οφέλη από το CleanΜag. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να διαδοθεί όπως ταιριάζει στην οικολογική του σημασία”. Βιβλιογραφικές αναφορές και σύνδεσμοι: Ιστοσελίδα του Cleanmag

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x