Δύσκολοι καιροί για την προβολή μιας λαμπερής εικόνας της Ισπανίας. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το ηθικό των πολιτών, οι νέοι απελπίζονται επειδή δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά, ενώ τα σκάνδαλα έχουν δυναμιτίσει την εμπιστοσύνη του λαού στους πολιτικούς.
Ακόμα, όμως, και υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι Ισπανοί ανέλαβαν ένα δύσκολο καθήκον: να δείξουν στους συμπατριώτες τους ότι τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα φαίνονται.
«Είναι προφανές πως αυτά που συμβαίνουν στον πολιτικό στίβο της χώρας μας πληγώνουν. Είμαι, όμως, σίγουρη ότι η Ισπανία θα βγει δυνατότερη από την κρίση», λέει η Ελένα Ερέρο-Μπομόν, η
Τα προβλήματα, βέβαια, είναι πραγματικά και επιδρούν πολύ αρνητικά στην ψυχή μιας χώρας που τα τελευταία 35 χρόνια περνάει από τη μία αλλαγή στην επόμενη, από τη δικτατορία στη δημοκρατία, από την απόλυτη ανεξαρτησία στη συμμετοχή και στο κοινό νόμισμα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα, τόσο στην Ισπανία όσο και γενικότερα στην Ε.Ε., έβλαψαν τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Για πολλούς, λοιπόν, η απάντηση ήρθε μέσα από την αναζήτηση ψηγμάτων αισιοδοξίας που μπορούν να αποκαταστήσουν την εθνική υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη.
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Καμίλο Χοσέ Σέλα της Μαδρίτης εκδίδουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Buenas Noticias», δηλαδή «Καλές ειδήσεις». Κατάφεραν μάλιστα να εξασφαλίσουν χορηγούς όπως η Coca-Cola και η PepsiCο. Η διευθύντρια επικοινωνίας του, Μαριπέ Μενέντεθ, επισημαίνει ότι στόχος της εφημερίδας είναι να γεμίσουν χαρά τους αναγνώστες, αλλά και τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτήν. «Πρέπει να δημιουργήσουμε αισιοδοξία στα παιδιά, να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι όσο δύσκολη και αν μοιάζει η κατάσταση, η Ισπανία τελικά θα βγει από την κρίση». Στο πρώτο τεύχος, τον Δεκέμβριο, αντί να επικεντρωθεί στα ποσοστά ανεργίας, αναφέρθηκε στις εταιρείες που προσλαμβάνουν, μεταξύ των οποίων η Renault, η McDonald και η Telefonica, που θα απασχολεί 200 ασκούμενους. (Το γεγονός ότι θα κάνει 5.600 απολύσεις μέσα στην επόμενη τριετία δεν αναφέρεται πουθενά.)
Γενικότερα, το πρόβλημα της Ισπανίας είναι επικοινωνιακό. Οι Αρχές προσπάθησαν να αρνηθούν και να συγκαλύψουν τα προβλήματα της χώρας, για να μην πληγεί η εικόνα της. Σήμερα καταβάλλουν προσπάθεια να προβάλουν τα θετικά. Mάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο διόρισε τον Κάρλος Εσπινόζα ντε λος Μοντέρος, πρώην επικεφαλής του ομίλου Inditex (Ζara), για να «διαφημίσει» τη χώρα. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε περιορισμένους πόρους», λέει. «Η θέση μου δημιουργήθηκε παρά τους περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες».
The New York Times via καθημερινη
Πηγή: Καλά Νέα