Σκιάθος | Πρωτοβουλία αλλοδαπών γυναικών βάζει σε τάξη το νησί

Σκιάθος | Πρωτοβουλία αλλοδαπών γυναικών βάζει σε τάξη το νησί


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Τον Δεκέμβριο του 2010 ένας ψίθυρος άρχισε να πλανάται στη Σκιάθο. Φυλλάδια στα μαγαζιά, πόστερ στους τοίχους, καταχωρήσεις στο Ιντερνετ, όλα στο νησί έμοιαζε να ασχολούνται με την έλευση των… «Πράσινων Αλεπούδων».

Ουδείς γνώριζε περί τίνος επρόκειτο. Πίσω από το νέο είδος ήταν η Διεθνής Ενωση Γυναικών Σκιάθου, ο υπερδραστήριος σύλλογος των αλλοδαπών γυναικών του νησιού (εξ ου και το όνομα: οι ξένες γυναίκες συχνά πυκνά μπέρδευαν στην ομιλία τους το «αλλοδαπές» με το… «αλεπούδες»).

Η «Πράσινη Αλεπού» είχε δημιουργηθεί προκειμένου να μπει επιτέλους ένα γυναικείο χέρι σε μία χρονίζουσα εκκρεμότητα του νησιού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η Σκιάθος είναι μία

από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, άρα πλαστικών μπουκαλιών τύπου PET. Ο λόγος είναι ότι το νερό στο νησί θεωρείται ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα. Εκτιμάται ότι μόνο τη χειμερινή περίοδο τα πλαστικά μπουκάλια νερού που απορρίπτονται κάθε μήνα ξεπερνούν τους 2 τόνους σε βάρος, τα οποία επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ – μέχρι σήμερα δεν υλοποιείται στη Σκιάθο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Εξυπνες σαν… αλεπούδες, οι αλλοδαπές γυναίκες του νησιού, οι οποίες είτε έχουν παντρευτεί ντόπιους είτε έχουν ερωτευτεί τη Σκιάθο και έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτή, σκέφθηκαν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον πλαστικό θησαυρό, «σώζοντάς» τον από τις χωματερές.

Στήνοντας συρμάτινα καλάθια με το έμβλημα της Πράσινης Αλεπούς σε διάφορα σημεία του νησιού απηύθυναν έκκληση σε όλους για «κανένα μπουκάλι χαμένο». Ταυτόχρονα, νοίκιασαν ειδικό αποθηκευτικό χώρο στην περιφερειακή οδό με στόχο τη συγκέντρωση εκεί των μπουκαλιών, τα οποία στη συνέχεια θα αποστέλλονταν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κόρινθο.

Και αλουμίνιο

Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Ως το τέλος Απριλίου, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 πλαστικά μπουκάλια. Ηταν φανερό ότι το πρόγραμμα χρειαζόταν ενίσχυση για το καλοκαίρι. Οι κάδοι από 11 αυξήθηκαν σε 60, άρχισαν να συλλέγονται και αλουμινένια κουτιά, ενώ οι γυναίκες προχώρησαν σε νέο κάλεσμα προς τους κατοίκους: αυτή τη φορά για χέρια.


Χρειάζονταν εθελοντές που θα μετέφεραν το περιεχόμενο των κάδων στην αποθήκη, ξενοδόχοι που θα έκαναν το ζήτημα προσωπική τους υπόθεση. Οι κάτοικοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία («μας χάρισαν μέχρι κι ένα φορτηγάκι» λένε οι γυναίκες στην «Κ»), συμπαρασύροντας και τους τουρίστες. Από τον Φεβρουάριο ώς τα τέλη Οκτωβρίου απεστάλησαν για ανακύκλωση στην Αθήνα 30 τόνοι πλαστικού και ένας τόνος αλουμινίου.

Φυσικά όλα αυτά έγιναν αποκλειστικά με έξοδα των Πράσινων Αλεπούδων. (Η αποστολή ενός φορτηγού κοστίζει 920 ευρώ). «Η δημοτική αρχή κωφεύει στις εκκλήσεις μας για βοήθεια» λέει στην «Κ» η γραμματέας του Συλλόγου κ. Γκάμπι Μουντζούρη, από την Αυστρία, η οποία ζει εδώ και 24 χρόνια στη Σκιάθο. «Μολονότι δεν υπάρχει άλλη ανακύκλωση στο νησί, δεν μας έχουν βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο».

Η ανταπόκριση όμως των πολιτών δίνει ώθηση για ακόμα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια. «Η κατάσταση μέχρι σήμερα ήταν θλιβερή. Στην Αυστρία η ανακύκλωση μετρά ήδη 30 χρόνια. Ερχονταν εδώ σαν τουρίστες και έβλεπαν να τα πετάμε όλα στον ίδιο κάδο και τρόμαζαν. Ηταν απλά κρίμα», καταλήγει.

 

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x