Στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας μπήκε σχολείο της ορεινής Ηλείας ανοίγοντας στους μαθητές «παράθυρο» στο Ιντερνετ και τις νέες τεχνολογίες. Το Δημοτικό Σχολείο Λάλα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι πλήρως εξοπλισμένο με επιτραπέζιους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, εκτυπωτικά μηχανήματα και βιντεοπροτζέκτορες.
Μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα διέθετε μόνο έναν παλιό υπολογιστή, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του σχολείου – από τις διοικητικές πράξεις μέχρι την επικοινωνία με τους φορείς της εκπαίδευσης. Με αυτόν τον υπολογιστή
Οπως είπε μιλώντας στην «Espresso» ο διευθυντής του σχολείου Θανάσης Κατσίμπελης, «σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Λάλα, στο οποίο φοιτούν τα παιδιά επτά ακόμα γειτονικών χωριών της ορεινής Ηλείας, διαθέτει επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, που εγκαταστάθηκαν στο γραφείο των δασκάλων και στις έξι σχολικές αίθουσες του σχολείου.
Παράλληλα διαθέτει τέσσερις φορητούς υπολογιστές, καθώς επίσης προτζέκτορα και εκτυπωτικά μηχανήματα. Ετσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρόσβασης στο Διαδίκτυο από όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και οποιαδήποτε ώρα θελήσουν, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώθηκε και μια αίθουσα τεχνολογικά εξοπλισμένη για προβολές και παρουσιάσεις».
Ο διευθυντής εξήγησε ότι από πέρυσι είχαν ασύρματη σύνδεση στο σχολείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσβαση στο Ιντερνετ από όλες τις αίθουσες, με laptop που έφερναν οι εκπαιδευτικοί από τα σπίτια τους. Ωστόσο με τον νέο εξοπλισμό το μάθημα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα από πριν: «Κάνουμε τηλεδιασκέψεις με συγγραφείς και ανθρρώπους της τέχνης και κατόπιν μελετούμε το υλικό από τις συζητήσεις. Για παράδειγμα, τις προάλλες κάναμε τηλεδιάσκεψη (μέσω video wall) με τη συγγραφέα Αναστασία Ευθυμίου, της οποίας τα βιβλία θα μελετήσουν οι μαθητές. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Είναι γεγονός ότι στην εκπαίδευση χρειαζόμαστε και την τεχνολογία».
Πλέον το Δημοτικό Σχολείο Λάλα, αν και περιφερειακό, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα σχολεία των αστικών κέντρων. Ισως, όπως λένε μαθητές και δάσκαλοι χαριτολογώντας, μόνο μια μεγάλη αυλή, αφού το προαύλιο του σχολείου είναι πολύ μικρό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. Φυσικά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί εμπόδιο ούτε για τα παιδιά ούτε για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν μια σειρά δράσεις πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και αθλητικού περιεχομένου με επιτυχία, αλλά και να διακριθούν μέσα από τις συμμετοχές τους σε πανελλήνιους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς.
Η δωρεά που άλλαξε τον κόσμο των μαθητών
Ο κ. Κατσίμπελης τόνισε ότι η δωρεά στο σχολείο έγινε από μια οικογένεια που έχει καταγωγή από τις Μηλιές, ένα χωριό που βρίσκεται στην περιφέρεια του σχολείου: «Τους έστειλα το αίτημά μου μέσω του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φολόης Αποστόλη Κωστόπουλου τονίζοντας ότι δεν έχουμε εξοπλισμό στο σχολείο μας, παρά μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα μέλη της οικογένειας ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα».
Ο διευθυντής τονίζει ότι η δωρεά αυτή δίνει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα το ψηφιακό νέο σχολείο και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του Διαδικτύου, καθώς ήδη από πέρσι έχουν εξασφαλίσει γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλο το σχολικό συγκρότημα:
«Η Παιδεία μας χρειάζεται χρηματοδότηση, έτσι ώστε να αποκτηθεί τεχνολογικός εξοπλισμός. Κατόπιν οι ίδιοι οι δάσκαλοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να μη μένει έτσι και σίγουρα τα σχολεία εκείνα που βρίσκονται στα ορεινά μέρη της χώρας μας χρειάζονται παραπάνω ενίσχυση. Είναι γεγονός ότι η δυνατότητα μετακίνησης δεν είναι εύκολο πράγμα γι’ αυτούς τους μαθητές, οι οποίοι χρειάζονται αυτή την τεχνολογία περισσότερο από όλους τους άλλους για να ενημερώνονται».
Της Εύας Παπαδάτου για το espressonews.gr
Πηγή: Καλά Νέα