Η τελετή επαναπατρισμού έγινε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάτταν παρουσία του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνο
Στο Γραφείο του Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάτταν Μάθιου Μπογδάνου κοιτόνταν σε ξύλινες κούτες ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα γυμνής Αφροδίτης (αντίγραφο της Αφροδίτης της Κνίδου) και ενός γυμνού ακρωτηριασμένου αγάλματος γυναίκας (αγνώστων λοιπών στοιχείων) από την ρωμαϊκή εποχή που διακινήθηκαν μαζί με άλλα κλαπέντα αντικείμενα από αρχαιοκάπηλους στην Αμερική και ανακαλύψθηκαν από την υπηρεσία επαναπατρισμού αρχαιοτήτων της Εισαγγελείας της Νέας Υόρκης.
Στο τραπέζι ήταν εκτεθειμένα διάφορα αγαλματίδια κυκλαδικής εποχής και κομμάτια μηκυναϊκής περιόδου, περικεφαλαίες από την αρχαιότητα και από ελληνιστικούς χρόνους, ένα θήλαστρον, αρχαίοι αμφορείς και εν τέλει 30 συνολικά αρχαία και βυζαντινά αντικείμενα τα οποία εκλάπησαν και διακινήθηκαν παράνομα από αρχαιοκαπήλους της Ελλάδας και εμπόρους της Αμερικής.
Η τελετή επαναπατρισμού των κλαπέντων θησαυρών της Ελλάδας έγινε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάτταν ενώ υπογράφηκε πρωτόκολο παραλαβής ανάμεσα στον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνο και το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ Γιώργου Διαδασκάλου και δύο αρχαιολόγων της υπηρεσίας Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, της διευθύντριας Βασιλικής Παπαγεωργίου και της Έλενας Βλαχογιάννη.
Δεκαενιά από τα αντικείμενα παραδόθηκαν οικειοθελώς στις αρχές της Νέας Υόρκης από τον Michael Ward, ιδιοκτήτη γκαλερί στη Νέα Υόρκη ενώ τα τρία κομμάτια κατασχέθηκαν από τον Βρετανό έμπορο τέχνης Robin Symes.
Ο Βοηθός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Μάθιου Μπογδάνος φανερά συγκινημένος για την μεγάλη επιτυχία της διωκτικής αρχής της οποίας προίσταται ανέφερε ότι η ανάκτηση των αντικειμένων έγινε με μεγάλη προσπάθεια της ομάδας του της οποίας ηγήθηκε ο ειδικός αστυνομικός Thomas Acocella.
Ο Μάθιου Μπογδάνος, ελληνικής καταγωγής, με σπουδές στην Αρχαιολογία και τη Νομική Επιστήμη, βετεράνος του Αφγανιστάν ανέφερε ότι η Υπηρεσία Διακίνησης Αρχαιοτήτων, της οποίας προϊσταται στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, μέχρι σήμερα έχει κατάσχει και έχει επιστρέψει σε 40 χώρες δεκάδες κλεμμένα αντικείμενα του πολιτισμού τους. Ο ίδιος εξήρε τις υπηρεσίες του τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ και τη στενή συνεργασία του με τις αρχαιολόγους Παπαγεωργίου και Βλαχογιάννη τονίζοντας ότι η επικοινωνία μαζί τους κατάργησε το ωράριο εργασίας τους.
«Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης», δήλωσε, ο οποίος τόνισε και την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μάθιου Μπογδάνος σε ερώτησή μου τόνισε πως η υπηρεσία του δεν εξετάζει τη νομιμότητα των εκθεμάτων σε διάφορα μουσεία ανά τις ΗΠΑ αλλά ελέγχει μόνο καταγγελίες για κλεμμένα αντικείμενα, πιστοποιεί την ταυτότητά τους και τα επαναπατρίζει σε κάθε χώρα όπου ανήκουν.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την υπηρεσία Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάτταν , εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας καθώς και τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Συνομιλώντας με την γενική διευθύντρια της υπηρεσίας Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ,Βασιλική Παπαγεωργίου αποκαλύφθηκε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα της Ελλάδας και άλλων χωρών υπάρχουν καταγραμμένα σε λίστα της Ιντερπόλ και δίνονται από την εν λόγω υπηρεσία του ΥΠΠΟ στις διωκτικές αρχές κάθε χώρας όπου βρίσκονται προκειμένου να αναζητηθούν, να πιστοποιηθούν και να επαναπατρισθούν στην Ελλάδα.
Η τεράστια επιτυχία της Διωκτικής Αρχής της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Μάθιου Μπογδάνο γέμισε τις καρδιές μας με ελπίδα ότι τουλάχιστον υπάρχει μια ακτίνα φωτός στον ορίζοντα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που βεβαίως θα αποτελέσει μια πολιτική απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας!
Κείμενο φωτογραφίες: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη