Αν θεωρηθεί ότι η βαριά βιομηχανία της Κρήτης είναι ο τουρισμός, τότε η πορεία τουλάχιστον τον πρώτο μήνα διαψεύδει τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα.
Το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης των εμπλεκομένων με το τουριστικό προϊόν φαίνεται να απομακρύνεται. Αδιάψευστος μάρτυρας οι αριθμοί, που καταδεικνύουν ότι η τάση αφίξεων στο νησί τον Απρίλιο είναι αυξητική, με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Κρήτης, του Ηρακλείου και των Χανίων.
Τον φετινό λοιπόν Απρίλιο, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αφίχθησαν 90.986 επιβάτες εξωτερικού, ενώ τον ίδιο μήνα του 2011 έφτασαν 87.712 επιβάτες. Ακόμη και οι Γερμανοί, για τους οποίους πολύς λόγος έχει γίνει, δεν γύρισαν την πλάτη στην Κρήτη και ο αριθμός των αφιχθέντων όχι μόνο μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά 6.500 χιλιάδες μέσα στον ίδιο μήνα, ενώ και οι κινήσεις γερμανικών αεροσκαφών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης σχεδόν διπλασιάστηκαν (253 φέτος έναντι 132 πέρυσι τον Απρίλιο).
Πρώτοι σε αφίξεις ήταν οι Γάλλοι, που ξεπέρασαν τις 23.000, ακολούθησαν οι Γερμανοί (περίπου 19.000), οι Ισραηλινοί (περίπου 6.500), ενώ οι Βρετανοί (11.212) σημείωσαν ελαφρά μείωση, ίσως λόγω Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου, Γιώργο Πλιάκα, η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πλουραλισμό εθνοτήτων που δέχεται το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και τη δυναμικότητα των τουριστικών επιχειρηματιών που κατάφεραν να ανοίξουν νέες αγορές (από Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ.).
Εντυπωσιακή ήταν και η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, όπου η αύξηση τον περασμένο μήνα έφτασε στο 27,65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά 33.554 επισκέπτες έφτασαν με τσάρτερ ή προγραμματισμένες πτήσεις, έναντι 26.285 πέρυσι, και αυτό οφείλεται στην αλματώδη αύξηση των πτήσεων αεροσκαφών low cost εταιρειών που έφτασε στο 375,75% (17.493 έναντι 3.677).
Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους όχι μόνο αύξησαν τον αριθμό πτήσεων, αλλά και άνοιξαν νέες αγορές (Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία κ.λπ.) και οργάνωσαν καλύτερα τον θεματικό τουρισμό, όπως είναι ο ιατρικός (Mediterranean Fertility Center, Κέντρο Αποκατάστασης, Spa κ.λπ.), ο θρησκευτικός (μοναστήρια), ο αθλητικός (ορειβασία, θαλάσσια σπορ). Μόνο η Ryanair πραγματοποίησε από τα Χανιά 75 πτήσεις προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια μεταφέροντας 11.480 επιβάτες. Ακολούθησαν οι εταιρείες Norvegian Air Shuttle (22 πτήσεις), Scandinavian Airlines (20), Tuiflay Nordic (14), Easyjet (9) και Tomas Cook Scandinavia (9 πτήσεις). Στην πλειονότητά τους οι επισκέπτες στα Χανιά προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες.
Θετικό όσο και εντυπωσιακό χαρακτήρισε το ξεκίνημα της φετινής τουριστικής περιόδου ο αερολιμενάρχης Χανίων, Σταύρος Καστρινάκης. «Ελπίζουμε να εξακολουθήσει αυτή η τάση παρά το ότι η χρονιά ξεκίνησε με αβεβαιότητα», δήλωσε στην «Κ» επιβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται τουριστική κατάρρευση για την Κρήτη, όπως ορισμένοι κύκλοι εκτιμούσαν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕ Χανίων, Χρ. Μυλωνάκη, «πρέπει να δοθεί ίδια βαρύτητα στην προώθηση των παραδοσιακών μορφών τουρισμού με την τάση να διακινείται η πλειονότητα των επισκεπτών μέσω Internet. Και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, που είναι -σύμφωνα με μελέτες ξένων πανεπιστημίων- οι άνθρωποι, ο πολιτισμός, η ποιότητα του φαγητού».
Του Παντελη Χουλακη για την καθημερινη
Πηγή: Καλά Νέα