Την ταραχώδη εποχή που έτυχε να ζούμε, κατακλύζει η αίσθηση ότι η ζωή μας δεν είναι στα χέρια μας, ότι η δυνατότητα αλλαγής, βελτίωσής της γίνεται όλο και πιο περιορισμένη. Οι γιατροί που βλέπουν γυναίκες να χάνονται από τον καρκίνο του μαστού δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν περισσότερο. Πόσο μεγαλύτερη δύναμη να έχουμε στα χέρια μας από τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και, τελικά, αποτελεσματική θεραπεία;
Αυτό ήταν το σκεπτικό που οδήγησε την ιατρική ομάδα της ογκολόγου-ακτιθεραπευτή δρος Δέσποινας Κατσώχη, επικεφαλής της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Συνεργασίας, να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική εφαρμογή για iPhone και iPad για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Πρόκειται για την εφαρμογή Mastos, που ενημερώνει τις γυναίκες για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, τους επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου, συστήνει μέτρα προφύλαξης και τονίζει τη σημασία της τακτικής αυτοεξέτασης και της μαστογραφίας, σε συνδυασμό με τις τακτικές επισκέψεις σε κλινικό ιατρό.
Με απλά βήματα και εικόνες, η εφαρμογή διδάσκει στις γυναίκες τη σωστή τεχνική αυτοεξέτασης του στήθους, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν υπενθυμίσεις, τόσο για τη μηνιαία συνιστώμενη αυτοεξέταση των μαστών τους όσο και για τη μαστογραφία τους. «Ο στόχος μας είναι η γυναίκα να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό προληπτικό έλεγχο, που, τελικά, μπορεί να της σώσει τη ζωή», εξηγεί στην «Κ» η κ. Κατσώχη. «Σήμερα, πολλές γυναίκες έχουν smartphones, τα οποία χρησιμοποιούν για να οργανώνουν τη ζωή τους.
Οταν λοιπόν βάζεις και το θέμα του καρκίνου του μαστού με αυτόν τον τρόπο στη ζωή σου, σταματάς να αγχώνεσαι τόσο πολύ γύρω από την εξέταση, με τελικό αποτέλεσμα τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλήματος. Κάναμε “παιχνιδιάρικη” την εφαρμογή, ούτως ώστε να απομυθοποιηθεί το θέμα. Λέμε ουσιαστικά στις γυναίκες “αν και εφόσον έχετε πρόβλημα, βρείτε το και βγάλτε το από πάνω σας, για να ησυχάσετε”».
4.500 γυναίκες κάθε χρόνο
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και την πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού. Αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ Ευρωπαίων γυναικών και την πρώτη μεταξύ καρκινοπαθών.
Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 4.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Δυστυχώς, στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ποσοστό που στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5%. Ωστόσο, ο καρκίνος μαστού είναι η περίπτωση καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση (φθάνουν το 95%). «Οι γυναίκες στην Ελλάδα κάνουν ένα είδος ελέγχου, αλλά πολύ συχνά κάνουν μισή δουλειά», λέει η κ. Κατσώχη.
«Δεν έχουν καθοδήγηση από ένα γιατρό, ούτως ώστε να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση. Οι γιατροί της ειδικότητάς μας βλέπουμε συνήθως το τελικό αποτέλεσμα. Και πολύ συχνά σκεφτόμαστε πως, αν μια γυναίκα είχε εντοπίσει έγκαιρα τα σημάδια –γιατί ο οργανισμός “μιλάει”–, θα είχε πολύ καλύτερη εξέλιξη. Η επιτυχία της θεραπείας είναι συνυφασμένη με την έγκαιρη διάγνωση. Να σημειωθεί πάντως ότι σιγά σιγά τα ποσοστά της πρώιμης διάγνωσης ανεβαίνουν και στην Ελλάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».
Η εφαρμογή Mastos (μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν) έρχεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στα ποσοστά αυτά. «Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας. Είμαστε “εμβολιασμένοι” με την τεχνολογία. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στην καθημερινότητά μας».
Της Λινας Γιανναρου
Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά