Στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ το «Symbiosis»

Στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ το «Symbiosis»


0 0 ψήφοι
Article Rating

«Παππού, κυνήγα το πουλάκι». Ο παππούς μετακινεί το χέρι του στον αέρα και πρέπει να το συντονίσει με την οθόνη του υπολογιστή για να πετύχει το πουλάκι. Μόλις τα καταφέρει, εμφανίζεται μια φωτογραφία οικείου προσώπου.

Σκοπός, να ενεργοποιήσει τη μνήμη και άλλες πνευματικές λειτουργίες των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καθώς και να βοηθήσει στη φυσικοθεραπεία τους. Το παιχνίδι αποτελεί μέρος του «Symbiosis», ενός προγράμματος που κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρόσφατο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας «Imagine Cup» της Microsoft, στην κατηγορία σχεδιασμού λογισμικού (software design).

Δημιουργοί, οι

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

φοιτητές Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη και Κική Καζά του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σχεδίασαν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Μαζί θα ταξιδέψουν μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για τους δέκατους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί την τεχνολογία του Cloud και των Windows Phones και περιλαμβάνει φόρουμ επικοινωνίας και ψυχολογικής στήριξης των περιθαλπόντων τους ασθενείς, δημιουργίας βάσης δεδομένων για τους γιατρούς με τα εκάστοτε χαρακτηριστικά των ασθενών, κ.ο.κ. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «ένας κόσμος όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων». Οι συνολικά δεκαπέντε συμμετοχές που υποβλήθηκαν εμπνεύστηκαν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε το «SiTiSiS» (SiTiSiS Community στο Facebook). Η πρόταση των Δημήτρη Λεμπέση, Μαριάννας Ναθαναήλ, Παναγιώτας Σασματζόγλου και Αγγελικής Σιαμπλή υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Συμεών Ρετάλη του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αφορά σε ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα σπόρων και τροφής από τις ανά τον κόσμο Τράπεζες Σπόρων, καταγράφει online τις συναλλαγές, προϋποθέτει διαφάνεια στις δωρεές και παρέχει στατιστικά στοιχεία.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το «Floffy-Flower friend for you» από τους Three Gadgeteers Βασίλη Καμπούρη, Αριστείδη Κωνσταντά, Λεμονιά Αργυρίου και Πηνελόπη Πετροπούλου και τον καθηγητή Χαράλαμπο Πατρικάκη του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά. Σαν πραγματικό Farmville, μοιάζει σαν να δίνει υπόσταση σε ένα φυτό, μέσω εγκατεστημένων αισθητήρων, καθιστώντας το «ικανό» να ειδοποιεί μέσω tablets, smartphones και Η/Υ για το πότε χρειάζεται πότισμα κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνει τα παιδιά με τη φροντίδα ενός «ζωντανού» οργανισμού, και τους μεγαλύτερους με τη φροντίδα των φυτών, και όχι μόνο. Ο διαγωνισμός, τον οποίο παρουσίασε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου ς.


Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι κ. Διομήδης Δ. Σπινέλλης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και ς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρος Μένεγος, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης της Entersoft A.E., κ. Γιάννης Ριζόπουλος, δημοσιογράφος Pathfinder TechnoΛογείν, και από τη Microsoft οι κ. Πάτρικ Μαλόουν, διευθυντής Marketing και Operations, κ. Ελένη Ραχανιώτου, διευθύντρια ς και κ. Φώτης Δραγανίδης, γενικός διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη για την καθημερινή

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x