Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Ιατρού, «οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν διάφορους μύθους για να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου, στους οποίους αναφέρονται συχνά φυτά, δέντρα, καρποί και άνθη, ορισμένα από τα οποία συνδέονται με τη γέννηση και την ανατροφή των θεών και άλλα θεωρούνται δώρα».
Οι μαθητές, μετά από μια περιήγηση στα ιερά της Δήμητρας, του Διός Υψίστου και της Ίσιδας, αναζήτησαν με τη βοήθεια αναρτημένων εικόνων, φυτά που αναφέρονται στην Ελληνική μυθολογία, παρομοιάζοντας τη βελανιδιά με το Δία, τη δάφνη με τον Απόλλωνα ο οποίος χρησιμοποίησε κλαδιά της για να μπει στεφανωμένος στους Δελφούς, τον κισσό με τον Διόνυσο γιατί διακοσμούσε με αυτόν τον θύρσο, το σύμβολό του.
Οι μικροί μαθητές έμαθαν για τις μελιές, των οποίων ο χυμός ανέθρεψε τον Δία, τις παπαρούνες που σχετίζονταν με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, αφού αποτελούσαν σύμβολο υγείας και γονιμότητας, το πεύκο που μαζί με όλα τα κωνοφόρα ήταν αφιερωμένα στον Ποσειδώνα γιατί δίνουν την καλύτερη ξυλεία για τα πλοία και τη ροδιά, που φύτρωσε στον Άδη από το αίμα της όμορφης Σίδης, η οποία τιμωρήθηκε από την Ήρα, καθώς περηφανευόταν ότι ήταν ωραιότερη από τη σύζυγο του Δία.
Ενημερώθηκαν, επίσης, για τον μύθο που αποδίδει την εμφάνιση των ρόδων στο αίμα που χύθηκε στη γη από τα πόδια της Αφροδίτης, καθώς έτρεχε ξυπόλητη να βοηθήσει τον τραυματισμένο, από τον Άρη, Άδωνι, ενώ κατασκεύασαν ένα μαγιάτικο στεφάνι με φυτά του αρχαιολογικού πάρκου, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία παράδοση.
«Ο Μάιος, πέμπτος μήνας του ημερολογίου, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja, η οποία ταυτίστηκε με τη Μαία, μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας.
Τον μήνα αυτό, Έλληνες και Ρωμαίοι τελούσαν γιορτές προς τιμή θεοτήτων που σχετίζονταν με την αναγέννηση της φύσης, τη βλάστηση και την ανθοφορία (Θαργήλια, Rosalia). Τα δρώμενα των τελετών αυτών περιλάμβαναν την κατασκευή κλαδιών ή στεφανιών» εξήγησε η κ. Ιατρού.
Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη της δράσης έχει συσταθεί δίκτυο συνεργασίας με τοπικούς φορείς στο οποίο μετέχουν η ΚΖ΄ ΕΠΚΑ, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.