ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩ
Κοινοποίηση: Εμπορικό Σύλλογο Κω
Θέμα: Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης των ελληνικών αξιών.
Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας κάνω κοινωνούς των πικρόχολων συναισθημάτων που ένοιωσα όταν πρόσφατα επισκέφθηκα, για επαγγελματικούς λόγους, το όμορφο νησί σας, την Κω.
Στην μόλις διήμερη παραμονή μου στο νησί, είπα να αγοράσω ένα αγαλματίδιο (ανδριάντα ή προτομή) του Ιπποκράτη, του πανεπιστήμονα αυτού προγόνου σας χάρη του οποίου η ιατρική επιστήμη αλλά και η θεραπεία της ψυχανάλυσης (ποιος Φρόυντ; Δεν είναι ο Φρόιντ ιδρυτής της ψυχανάλυσης) διαδόθηκαν στην εσχατιά της οικουμένης. (Σημείωση: Τα τουριστικά καταστήματα στο μοναστηράκι της Αθήνας είναι γεμάτα από αγαλματίδια του Ιπποκράτη αλλά νοιώθεις αλλιώς να το παίρνεις από την ίδια του την πατρίδα και να γράφει στην βάση του, έστω και βαρβαρικά, ” KOS”).
Επισκέφθηκα λοιπόν διαδοχικά τέσσερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, όπου οι απαντήσεις που πήρα από τους καταστηματάρχες- πωλητές, ήταν οι εξής:
Κατάστημα 1ο : «Ιπποκράτη; Έχουμε στην αποθήκη γιατί ξέρετε, δεν έχει αρχίσει ακόμα η καλοκαιρινή σαιζόν».
Κατάστημα 2ο : «Κάπου εκεί είναι στα τελευταία ράφια… Αν σας κάνει τίποτα…».
Κατάστημα 3ο : «Λίτσα! Έχουμε κανέναν Ιπποκράτη;».
«Δεν ξέρω… Ότι υπάρχει είναι εκεί…».
Κατάστημα 4ο : « Όχι! Δεν είναι ακόμα η τουριστική εποχή…».
Ήταν λοιπόν φανερό ότι ο Ιπποκράτης πήγαινε αντάμα με την εποχή που στο νησί θα έφταναν οι ”βαρβαρούληδες” τουρίστες από τα διάφορα μέρη του κόσμου και θα τον αναζητούσαν, γιατί μόνο αυτοί ενδιαφέρονται, χρόνια τώρα, για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ποιος θα ενδιαφερθεί ο νεοέλληνας; Αυτός είναι πελαγωμένος στον καθημερινό του ραγιαδισμό και στην οικονομική του κρίση, χωρίς να μπορεί να συνδέσει το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης με την απεμπόληση της κρίσης των εθνικών και πολιτιστικών του αξιών. Κι αν θα πάει στην Κω, σιγά να μην αναζητήσει κανένα αγαλματίδιο του Ιπποκράτη. Καφετέριες, μπαρ και παραλίες θα αναζητήσει και μπορεί να περάσει τυχαία και από τον πλάτανο, το αιωνόβιο αυτό αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης, στην σκιά του οποίου ο Ιπποκράτης έγραψε την ιατρική επιστήμη.
Μετά την μάταιη αυτή προσπάθεια να βρω ένα «ομοίωμα» του μεγίστου αυτού επιστήμονα που γεννήθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, ένοιωσα σαν Γιαπωνέζος που ήρθε από την Ασία στον Παρθενώνα και τον βρήκε κλειστό, γιατί είχαν απεργία οι υπάλληλοι.
Κι ας μη βιαστούν κάποιοι να μου αντιπαραθέσουν τις διάφορες εκδηλώσεις που έμαθα ότι διοργανώνει ο Δήμος της Κω στο όνομα του Ιπποκράτη. Διότι η εθνική συνείδηση και η εθνική ταυτότητα δεν αποκτώνται και δεν εδραιώνονται από περιστασιακές ολιγοήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις (οι οποίες είναι απαραίτητες), αλλά από καθημερινή έκθεση στην αγορά, των παγκοσμίων ολκής συμβόλων ενός λαού, ωσάν τον Ιπποκράτη τον Θεσσαλό και Κώο στο γένος.
Όσο για τον πλανημένο νεοέλληνα που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αγνοώντας την προέλευσή του και τη δύναμη που θα μπορούσε να αντλήσει από τα επιτεύγματα των προγόνων του, που σχεδόν ντρέπεται να τα προβάλει μήπως και χαρακτηριστεί προγονόπληκτος, εθνικιστής ή ρατσιστής! (Τι λέξη κι αυτή. Αλλά μόδα είναι θα περάσει), ας χαρίσει τον Ιπποκράτη στους Τούρκους οι οποίοι καραδοκούν κι είναι σαν να του λένε:
«Ότι απαξιώνεις εσύ από τα ”εμπορεύματά” σου, άσε να το σφετεριζόμαστε εμείς που γνωρίζουμε την αξία του».
Γι’ αυτό και πρόσφατα στην τουρκική πόλη Μούγλα έκαναν αποκαλυπτήρια αγάλματος του Ιπποκράτη εγκωμιάζοντας το επιστημονικό του έργο χωρίς να αναφέρουν ότι ήταν Έλληνας Κώος. Τον αναφέρουν απλά ως κάτοικο του Αιγαίου, γενικώς και αορίστως.
Σας αποστέλλω το τουρκικό δημοσίευμα μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες και μας το αφιερώνω! Εσείς εξακολουθήστε να έχετε τους Ιπποκράτες στις αποθήκες των καταστημάτων σας και να τους βγάζετε στις προθήκες των βιτρινών σας, μόνο… τα καλοκαίρια.
Μετά τιμής και πικρίας
Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος
( Στοιχεία διεύθυνσης του Δρ. Λ.Λ. Μπίλλη, αριθμός τηλεφώνου κλπ, βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας Aegeanews).
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ (Δηλώσεις του Τούρκου δημάρχου Osman Gurun και του Τούρκου προέδρου του επιμελητηρίου Naki Bradley).
Τουρκία: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ιπποκράτη…
Ο Ηρόδοτος και ο Ιπποκράτης ήταν αρχαίοι κάτοικοι του Αιγαίου σύμφωνα με τους Τούρκους!
Στην πόλη Μούγλα, στις ακτές του Αιγαίου, αναγέρθηκε άγαλμα του ιδρυτή της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της πόλης αυτής.
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν χθες στα πλαίσια των « έργων των θεματικών πάρκων» του δήμου Μούγλας.
Μιλώντας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο δήμαρχος Osman Gürün τόνισε ότι ο Ιπποκράτης ως γιατρός, από το 460 π.Χ. έθεσε τα θεμέλια των ιατρικών κανόνων και επεσήμανε τη σημασία του επαγγέλματος της ιατρικής επιστήμης που εμπνέεται από την ευθύνη και την ηθική.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μετά το άγαλμα του Ηροδότου που αναγέρθηκε σε άλλο πάρκο, σήμερα, αποκαλύπτεται το άγαλμα του Ιπποκράτη, για να αναδειχθούν οι άνθρωποι του Αιγαίου που από την αρχαιότητα έδειξαν στον κόσμο τις οικουμενικές αξίες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μούγλας, Naki Bradley, στην ομιλία του τόνισε ότι με την τιμή στον Ιπποκράτη τιμούμε έναν γιατρό που πριν από 2400 χρόνια έθεσε τις αξίες του ιατρικού επαγγέλματος και ότι ο όρκος του Ιπποκράτη τονίζει τις ηθικές αξίες του επαγγέλματος αυτού.
Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ότι ο Ηρόδοτος και ο Ιπποκράτης ήταν Έλληνες, και παρουσιάζονται ως κάτοικοι της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο της αρχαιότητας… Πηγή…