Οικιακή Κομποστοποίηση – Μία ανέξοδη φυσική διαδικασία

Οικιακή Κομποστοποίηση – Μία ανέξοδη φυσική διαδικασία


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Πριν 40-50 χρόνια η οικιακή κομποστοποίηση ήταν μια φυσική και διαδεδομένη διαδικασία στα αγροτόσπιτα και στην ύπαιθρο γενικά.

Όλοι οι αγρότες είχαν ένα χώρο για να εναποθέτουν τα υπολείμματα των οργανικών αποβλήτων τους, τον λεγόμενο κοπρόλακκο, ο οποίος βρισκόταν εντός της αυλής του σπιτιού ή στο σώχωρο. Η διαλογή γινόταν στην πηγή, δηλαδή στον χώρο παραγωγής των και προτεραιότητα για την διάθεση των οργανικών απορριμμάτων είχαν τα οικόσιτα: κότες, κατσίκες, άλογα, κουνέλια, πρόβατα, γουρούνια. Έτσι τα φρέσκα πράσινα οργανικά απόβλητα ήταν τροφή για τα ζώα, και τα σάπια ή και χαλασμένα γινόταν ένα πρώτης τάξεως οργανικό λίπασμα. Τίποτα δεν ήταν του πεταματού και της απαξίωσης.

Πέρασαν τα χρόνια, οι αγρότες μετανάστευσαν στις πόλεις ή άλλαξαν συνήθειες και ο κοινός λεγόμενος κοπρόλακκος καταργήθηκε και το σώχωρο οικοπεδοποιήθηκε.

Περνούσε τώρα πια το απορριμματοφόρο του Δήμου και έπαιρνε τα ανεπιθύμητα σκουπίδια και δεν ήταν πια στις προτεραιότητες μας η διαχείριση τους. Μεταθέσαμε τον πονοκέφαλο της διαχείρισης στους Δήμους και στις κοινότητες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τα τελευταία χρόνια, αρχίζουμε δειλά-δειλά να αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο περιβαλλοντικό θέμα που έχει επέλθει από την αυξανόμενη παραγωγή απορριμμάτων και την μη ορθή διαχείρισή τους.

Μπορούμε και πάλι να ξεκινήσουμε την διαδικασία που γνώριζαν οι παππούδες και οι γονείς μας και εμείς καταργήσαμε στο όνομα της εξέλιξης, μιας εξέλιξης που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος και της κερδοσκοπίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε ΑΝΕΞΟΔΑ αν διαθέτουμε κήπο ή και ελάχιστο χώρο με χώμα;


Μπορούμε σε μια γωνιά να αυτοσχεδιάσουμε, όπως :

1ον να τοποθετήσουμε 4 ξύλινες παλέτες (μπορούμε εύκολα να τις βρούμε πεταμένες στα σκουπίδια) και στον δημιουργημένο χώρο να ρίχνουμε τα κλαδέματα του κήπου, τα ξεβοτανίσματα, τα οργανικά της κουζίνας με ή χωρίς γαιοσκώληκες.

2ον ανοίγοντας ένα λάκκο πάλι στον κήπο (μπορεί να γίνει και ανάμεσα στα δέντρα ή και στα λουλούδια μας), να τοποθετήσουμε μέσα ένα, τρυπημένο στα πλάγια ,πλαστικό δοχείο σκεπαζόμενο και να πετούμε τα οργανικά σκουπίδια μας εκεί.

Το πλαστικό δοχείο μπορούμε να ζητήσουμε να μας το κρατήσει η διπλανή ταβέρνα που τα πετά στα σκουπίδια ή στο διπλανό μας σούπερ μάρκετ (να κάνουμε δηλαδή και επαναχρησιμοποίηση).

Στον κάδο αυτό ανοίγουμε στα πλαϊνά και 5-6 πόντους πάνω από την βάση του τρύπες, πριν να το χώσουμε στο έδαφος, ώστε να μπορούν οι γαιοσκώληκες να πηγαινοέρχονται στο χωράφι, και να μαζεύονται στον πάτο του τα στραγγίσματα για περισσότερο και σίγουρο υγρό περιβάλλον για τους γαιοσκώληκες.

3ον Δημιουργώντας ένα σωρό τον οποίο κάθε φορά που πετούμε οργανικά από την κουζίνα να τον σκεπάζουμε με  χώμα ή ξερά φύλλα  για να μη μαζεύονται έντομα και ποντίκια.

Και στις τρεις περιπτώσεις χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ο σωρός μας θα πρέπει να διαθέτει μια σχετική υγρασία, γιατί το υγρό περιβάλλον ευνοεί τους ενυπάρχοντες στο χώμα γαιοσκώληκες , οι οποίοι έλκονται από την νέα πηγή τροφής των και έτσι η αποδόμηση γίνεται γρήγορα, χωρίς μυρωδιές και χωρίς ανακάτεμα.

Αν τώρα δεν διαθέτουμε κήπο-πρασά, υπάρχουν διάφοροι κάδοι στο εμπόριο, σε διάφορες τιμές, μεγέθη και υλικά, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Υπάρχουν πλαστικοί κάδοι που τοποθετούνται στο χώμα και είναι μια φτηνή λύση.  Υπάρχουν πλαστικοί κάδοι για το μπαλκόνι και την βεράντα  ή ακόμα και ηλεκτρικοί για τοποθέτηση στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ανάμεσα στους κομποστοποιητές συγκαταλέγονται και τα καλαίσθητα, πολύγαστρα, παραδοσιακά πιθάρια.

Τα φυτευόμενα πιθάρια κομποστοποιητές είναι μία προτεινόμενη λύση για το μπαλκόνι, την βεράντα, τον κήπο, την είσοδο του σπιτιού ή και της επιχείρησης μας:

1ον λόγω της αισθητικής αναβάθμισης που παρέχει στο χώρο μας

2ον λόγω της καθημερινής ευχαρίστησης που μας προσφέρει, απολαμβάνοντας την ανάπτυξη των φυτών στον μικρό, εύχρηστο, όμορφο κηπάκο δίπλα μας.

3ον λόγω της πληθώρας των φυτών που μπορούμε να φυτέψουμε, είναι σαν να έχουμε 10 έως και 20 γλάστρες  μαζί σε ένα και μόνο πιθάρι.

4ον λόγω ανταποδοτικότητας, δηλαδή απόσβεση αγοράς σε ελάχιστο χρόνο και εξοικονόμηση εισοδήματος, από τα παραγόμενα λαχανικά και βότανα που μπορούμε να φυτέψουμε σε αυτόν.

5ον λόγω παραγωγής υγρού λιπάσματος από την αποθήκευση των στραγγισμάτων που στους άλλους κομποστοποιητές χάνεται.

6ον λόγω στήριξης της τοπικής οικονομίας σε καιρούς χαλεπούς

7ον λόγω συντήρησης ενός παραδοσιακού επαγγέλματος και διατήρησης θέσεων εργασίας σε ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

8ον λόγω των φιλικών οικολογικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του (πηλός).

9ον λόγω της μη παραγωγής αποβλήτων κατά την κατασκευή του.

10ον λόγω του ότι στηρίζεται σε ελληνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Είναι πολύ σημαντικό διεθνώς μια χώρα να στηρίζεται στη δική της έρευνα και τεχνολογία, αντί να εισαγάγει και πληρώνει ακριβά εισαγόμενες καινοτομίες.

11ον λόγω της αερόβιας αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων που γίνεται με την βοήθεια των γαιοσκωλήκων ,δεν παράγονται αέρια του θερμοκηπίου δηλ. μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα .

12ον λόγω του άριστου εδαφοβελτιωτικού υγρού ή και στερεού  λιπάσματος που παράγεται.

13ον λόγω της στήριξης ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ και ότι αυτό συνεπάγεται!!!

Έχοντας όλα αυτά κάποιος στο νου του, μπορεί να επιλέξει την λύση που του ταιριάζει και θεωρεί ως καλλίτερη για τα δικά του δεδομένα.

Αγγέλα Χρυσουλάκη
Τηλ. 6977 663 489

Σχετικά: Κομποστοποίηση στον κήπο, Φυσική καλλιέργεια

Πηγή: ηλ.τα.

.-
0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x