Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νεωτεριστές των κοινωνικών δικτύων, αλλάζουν τον τρόπο πού οι άνθρωποι εργάζονται και ενεργούν. Στην Ισλανδία, αυτοί οι νεωτεριστές μπορούν να προσφέρουν την μέγιστη ελπίδα για την διάσωση ενός έθνους.
Η Ισλανδία, εμφανίστηκε στα 1990 ως οικονομικός παράγοντας, μετά από χίλια χρόνια στις παρυφές τής παγκόσμιας ιστορίας. Οι Ισλανδοί έγιναν ένα από τά πλουσιότερα και ευτυχέστερα έθνη. Το 2008, τρείς τράπεζές της κατέρρευσαν, στέλνοντας την εθνική οικονομία σε κατακόρυφη κάθοδο, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση και την βιομηχανία. Τήν κυβέρνηση την αντικατέστησε γρήγορα μια άλλη, υποσχόμενη διαφάνεια και μεταρρυθμίσεις, ενώ ένα κόμμα διαμαρτυρίας με επικεφαλής έναν κωμικό, πήρε τον έλεγχο τού Δημαρχείου τού Ρεϊκιαβίκ.
Αυτή η καινούρια κάστα των πολιτικών, δεν είναι μόνη της στις προσπάθειές της να βγάλη την Ισλανδία έξω από τό οικονομικό νεφέλωμα. Μέλη του τεχνολογικού και επιχειρηματικού κρατικού τομέα, τά οποία είδαν εκρηκτική ανάπτυξη στον δρόμο πρός τήν κατάρρευση, εμφανίστηκαν ως λαϊκοί ηγέτες κάνοντας προσπάθειες να βάλουν την Ισλανδία σ’ ένα βιώσιμο μονοπάτι. Πέρυσι, μία πρόχειρα οργανωμένη ομάδα αυτοαποκαλούμενη Anthill, συνεκάλεσε μια «εθνική συνέλευση» 1.500 πολιτών.
Το ολοήμερο γεγονός, βασισμένο σε Agile* μεθόδους και θεωρίες διαδικασίας ανοικτής συμμετοχής πολιτών, κατέληξε σε ένα κατανοητό σύνολο αρχών, οραμάτων και ιδεών.
Τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία παρόμοια συνάντηση, προετοιμαζόμενη για την αναθεώρηση του συντάγματος. Εμπνευσμένοι από τις ανοικτές λαϊκές διαδικασίες και στηριζόμενοι γερά στις κοινωνικές τεχνολογίες τού Τύπου, αυτοί οι πολίτες δημιουργούν γρήγορα νέες πρωτότυπες μορφές δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και ανοικτή καινοτομία.
Agile Method: Μέθοδος ερεύνης, στηριζόμενη επί πραγματικών δεδομένων, επιβεβαιωμένων σε κάθε φάση της.
μετάφραση Ντίνα Τουλάκη-Χάρακα