Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο…

Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο…


0 0 ψήφοι
Article Rating

12 Αυγούστου 2010,
20η Σελίδα «Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ

Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο… Πλήρης  η  εγκατάλειψη

Του Γιώργου Αλβέρτη

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στη Σύρο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο λέκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpine της Ελβετίας Ελευθέριος Διαμαντάρας, ο οποίος  ασχολείται από πολλών ετών με την Έρευνα και την Μελέτη της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας για κάποιες δεκαετίες – και κατά την εδώ παραμονή του, επισκέφτηκε τη σπηλιά του φιλοσόφου, μυθολόγου, κοσμολόγου και μέγα μύστη Φερεκύδη.

«Αυτό το οποίο αισθάνθηκα εγώ – τους ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΚΡΑΔΑΣΜΟΥΣ είναι κάτι άλλο που δεν το αισθάνονται όλοι», δηλώνει προσπαθώντας να μεταφέρει στους αναγνώστες του ΛΟΓΟΥ τα συναισθήματα που ένιωσε βαδίζοντας νοερά στα χνάρια του μεγάλου φιλοσόφου.

Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο…Διαπιστώνοντας την πλήρη εγκατάλειψη του ιστορικού άυτού χώρου, ζητά την  παρέμβαση της δημοτικής αρχής.


Φρονεί ότι η εξασφάλιση της βατότητας του χώρου είναι πολύ  σημαντική για την προσέλκυση των επισκεπτών, με απαραίτητη προϋπόθεση τον καθαρισμό του εσωτερικού της σπηλιάς, που σήμερα βρίθει από κόπρανα ζώων.

Για τη μεγάλη ιστορική αξία του συγκεκριμένου χώρου λέει:  «Το τι κρύβει αυτό το σπήλαιο δεν μπορείτε να το φαντασθείτε εσείς που το ζείτε.  Στη δυτική Ευρώπη βρίσκουν ένα Ρωμαϊκό καρφί και κάνουν μουσείο και το εκθειάζουν, ή έναν τροχό κι εδώ έχουμε μια Ιστορία».

Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο…Όσον αφορά το γεγονός ότι το ιστορικό αυτό  «μνημείο» βρίσκεται εντός ιδιωτικού οικοπέδου ο κ. Διαμαντάρας εκτιμά ότι λόγω των οχλουσών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως είναι ο ΧΥΤΑ,  θα μπορούσε ο δήμος να αγοράσει δύο – τρία στρέμματα γύρω από τη σπηλιά, να τα περιφράξει και να δημιουργήσει την απαιτούμενη βατότητα στο χώρο:  «γι΄ αυτούς που ξέρουν κι ενδιαφέρονται, υπάρχουν πηγές από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε και τουρισμό και χρήματα, αλλά δεν τις αξιοποιείτε» τονίζει.

Θεωρεί επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι πληθώρα ευρημάτων της Χαλανδριανής βρίσκονται συσκευασμένα σε υπόγεια του αρχαιολογικού μουσείου των Αθηνών:  « Όλα – Όλα  πρέπει να επιστρέψουν στη Σύρο, αλλά το ΥΠ.ΠΟ. καθίσταται υπουργείο ΑΠολιτισμού, ξέρετε ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία επιχωματώσεων;  Δηλαδή όταν βρουν κάτι πάνε και το ξαναθάβουν;»

Το Σπήλαιο του Φερεκύδη στην Σύρο…Με σκληρή γλώσσα αναφέρεται και στο Βρετανικό Μουσείο, χαρακτηρίζοντας ως προϊόν κλοπής τα ευρήματα της Χαλανδριανής που εκτίθενται εκεί – τα οποία φέρουν και πινακίδα που λέει ότι αποτελούν δωρεά του Ελληνικού κράτους:  «Εκλάπησαν» και το ελληνικό κράτος, όταν συστάθηκε τους το επέτρεπε με τον Α ή τον Β τρόπο, αλλά και επί Τουρκοκρατίας βεβαίως αυτοί έρχονταν δίναν το μπαξίσι και τα παίρνανε.  Ο καθένας γράφει επάνω ό,τι θέλει»  λέει εμφανώς αγανακτισμένος.

Μάλιστα για τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου ενημερώνει ότι ο Φερεκυδης ίδρυσε στην Σάμο Φιλοσοφική Σχολή – στην οποία μαθήτευσε ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ – και εν συνεχεία άλλη μία στη Σύρο, ενώ είναι ο πρώτος γνωστός κατασκευαστής ηλιοτρόπιου, δημιουργώντας μάλιστα ηλιοτρόπια επιδαπέδια και επιτοίχια.

Πρώτος έγραψε σε πεζό λόγο, όταν όλοι οι προηγούμενοι φιλόσοφοι έγραφαν σε δακτυλικό εξάμετρο, έγραψε ένα τρίτομο βιβλίο που αφορούσε την πεντέμυχο ή πεντέκοσμο, είπε ότι η Γή είναι σφαίρα και αιωρείται (είναι υποπτέριος δρυς που κινείται στον αέρα και δεν στηρίζεται πουθενά), είχε γνώση της προΰλης και ονόμασε έτσι το σημαντικό του έργο τα πέντε στοιχεία δομήσεως του υλικού κόσμου και τέλος γνώριζε ότι ήταν πέντε οι ήπειροι:  «Αυτό ήταν το μεγαλείο του ανδρός» τονίζει ο κ. Διαμαντάρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εδώ κρύβονται πάρα πολλά μυστικά και οι Έλληνες σε αντίθεση με τρείς μεγάλους Γερμανούς καθηγητές, τον Κίρκ, τον Ράβελ και τον Γκάθρι, δεν ανέλυσαν αλλά ούτε και μελέτησαν ποτέ το έργο του.

diamantaras-4-20100919
diamantaras-5-20100919
diamantaras-6-20100919
diamantaras-7-20100919

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x